Kennisplatform voor Oost Nederland

Audiotour: Zwolse vrouwen om van te houden  

Geplaatst op 29 november 2022
Audiotour: Zwolse vrouwen om van te houden  

Op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenares, een feministe van het eerste uur, een rijkbedeelde bierbrouwersdochter, een schilderes, een rijke begijn en een soldaat die eigenlijk een vrouw is. Het kan allemaal tijdens de nieuwe audiotour ‘Zwolse vrouwen om van te houden’. De tour begint en eindigt bij Stadsmuseum Anno en wordt 21 december gelanceerd. Koop je kaartje via www.zwolleunlimited.nl/audiotours

De audiotour ‘Zwolse vrouwen om van te houden’ wekt vergeten vrouwen tot leven. Bezoekers gaan bij de vrouwen thuis of op hun werkplek ‘op bezoek’ en krijgen een kijkje in wat hen bezighield. Een soort historische speeddate dus. De audiotour is gebaseerd op de populaire Vrouwenwandeling Zwolle die het Zwols Vrouwenplatform in juni 2022 presenteerde, en maakt de wandeling toegankelijker voor een groter publiek. De route voert langs zes plekken in de historische binnenstad waar onvergetelijke vrouwen van Zwolle woonden of werkten. 

Initiatiefnemers  

De audiotour is een initiatief van het Zwols Vrouwenplatform, Stadsmuseum Anno en Festivalplatform Zwolle Unlimited. De route kan gratis worden gedownload vanaf de site van Zwolle Unlimited. “Iedereen die geïnteresseerd is in wat Zwolse vrouwen door de eeuwen heen bezighield, of beroemd en berucht maakte, moet de audiotour lopen,” aldus de initiatiefnemers. De vrouwenrollen zijn ingesproken door verschillende Zwolse vrijwilligers, artistiek leider en producent van Festivalplatform Zwolle Unlimited, Rob Bults, treedt op als de verteller. 

Inspiratiebron 

Eén van de bezoekjes die de deelnemers afleggen, is die aan Jacomina Jannes, een ter dood veroordeelde moordenares, en Maria van Antwerpen, een vrouw die liever als man door het leven ging en als soldaat wachtliep op de stadsmuren van Zwolle. Ook lokale feministes worden niet vergeten, evenmin als vrome vrouwen, kunstenaressen en prostituees. De wandeling, die begint en eindigt bij Stadsmuseum Anno, is toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden. De route dient als inspiratiebron voor oude en nieuwe Zwollenaren, toeristen, historici, kunstenaars en ondernemers, die zich door het verhaal van Zwolse vrouwen willen laten inspireren. 

De audiotour kan vanaf 21 december worden gekocht en gedownload via www.zwolleunlimited.nl/audiotours.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: