Kennisplatform voor Oost Nederland

Betaalbaar praktisch duurzaam bouwen met ‘Winterwarm’

Geplaatst op 2 juni 2022
Betaalbaar praktisch duurzaam bouwen met ‘Winterwarm’

WBC Bouwgroep heeft het nieuwe bedrijfspand van Winterwarm Heating Solutions in Winterswijk en de inrichting van het terrein duurzaam uitgevoerd. Zo is de stalen draagconstructie volledig demontabel gemaakt en is rekening gehouden met onder meer afvalscheiding, energiebesparing en een natuurlijke waterafvoer. “Duurzaam bouwen moet beheersbaar en behapbaar blijven, met pragmatische maatregelen die een toegevoegde waarde hebben voor milieu en klimaat”, vindt algemeen directeur van WBC Bouwgroep, Jelle Hegeman.

Met gepaste trots lopen Hegeman en bedrijfsleider René ten Vregelaar van WBC Bouwgroep door de productiehal van het in aanbouw zijnde bedrijfspand aan de rand van het industrieterrein in Winterswijk. Het gebouw valt aan de buitenzijde op door zijn rondingen en de roestbruine cortenstalen beplating. De bedoeling is dat aankomende zomer de producent van industriële luchtverwarmers en led-verlichtingproducent WinLed het pand  gaan betrekken.

WBC Bouwgroep en beide gebruikers zijn al zeker twintig jaar goede relaties van elkaar en daarom was het logisch dat de aannemer uit Winterswijk het pand zou realiseren. Het bouwbedrijf was al in een vroegtijdig stadium betrokken bij de ontwikkeling.

Hele puzzel

Hegeman legt uit: “Winterwarm Heating Solutions vroeg ons om het pand op de vorige  locatie uit te breiden, maar dat bleek een hele puzzel zo vlakbij het centrum. Toen hebben we nieuwbouw op deze locatie geadviseerd: een productiehal van 10.000 m2 en 2000 m2 kantoor. We hebben een verbouwing en nieuwbouwscenario doorgerekend en op basis daarvan koos Winterwarm Heating Solutions definitief voor nieuwbouw.”

WBC heeft invloed gehad op het verdere ontwikkelingstraject door een architect voor te dragen en zelf een constructeur in de arm te nemen. “Die regierol pakken wij graag, omdat we elk gebouw zo efficiënt en betaalbaar mogelijk willen bouwen voor onze klanten”, aldus Hegeman. “Deze locatie bijvoorbeeld is licht glooiend en daar moet flink wat grondverzet en verbetering plaatsvinden. Dat kan flink in de papieren lopen en we willen wel graag de kosten in de hand houden door de juiste peilhoogte te kiezen en zo licht mogelijk, maar wel veilig een gebouw te construeren. De architect is verantwoordelijk voor de hoofdvorm en de contouren van het pand en op basis daarvan hebben wij in bouwteamverband met de constructeur en installateur de engineering op ons genomen.”

BREEAM-certificaat

WBC Bouwgroep werkt bij projecten het liefst in een bouwteam met architect, constructeur en installateur, zoals bij een complex project als Winterwarm. Zo werd het project in een vroegtijdig stadium aangevlogen volgens de BREEAM-standaard (een certificeringsmethode voor duurzaamheid). Met deze methodiek kan een project ‘punten verdienen’ met circulaire bouwmethodes, gebruik van duurzame bouwmaterialen, energie- en waterbesparende maatregelen, afvalscheiding, gezond binnenklimaat en het stimuleren van flora en fauna binnen het plangebied. “Winterwarm Heating Solutions is zelf bezig met de verduurzaming van hun luchtverwarmers en daarom past het certificeren middels BREEAM goed bij de uitstraling van het bedrijf”, aldus Hegeman.  

Circulaire staalconstructie

Eén van de meest opvallende duurzame maatregelen in de nieuwbouw betreft de volledig demontabele staalconstructie van de bedrijfshal. In tegenstelling tot een regulier dragend staalskelet zijn alle verbindingen gebout in plaats van gelast. Na gebruik zou de complete staalconstructie uit elkaar gehaald kunnen worden voor een andere toepassing. Samen met Circulairstaal uit Barneveld heeft WBC Bouwgroep deze opgave uitgevoerd.

Volgens bedrijfsleider René ten Vregelaar van WBC Bouwgroep is er geen staal betrokken uit een zogenaamd donorgebouw, maar betekent circulair in deze situatie het hergebruik van het staal in de toekomst. “De zoektocht naar een donorskelet was te complex. Zoiets moet net op het goede moment beschikbaar komen en bovendien moet het staal van de juiste kwaliteit zijn. Wij hebben deze staalconstructie bij Circulairstaal een half jaar voor levering besteld. Dat is tegenwoordig gewoon noodzaak.”

De samenwerking tussen WBC Bouwgroep en Circulairstaal is volgens Ten Vregelaar uitstekend verlopen. “Zij zijn echt ingesteld op het circulaire bouwproces. Circulairstaal heeft met Winterwarm Heating Solutions afgesproken dat de staalconstructie afgenomen wordt op het moment dat dit pand gesloopt gaat worden.”

De constructeur heeft alle verbindingen in het ontwerp van de staalconstructie doorberekend. Nadat hij groen licht gaf, kon er met de montage van het staalskelet worden begonnen. “Voor de gebouwgebruiker is zo’n flexibele staalconstructie ook handig, omdat je makkelijker kunt uitbouwen of aanpassen”, zegt Ten Vregelaar.  

Duurzame maatregelen

Behalve het circulaire staalskelet zijn er in het kader van BREEAM nog veel meer duurzame maatregelen getroffen. Wie voor het zogenaamde Outstanding certificaat (hoogst haalbare) in aanmerking wil komen, heeft een flinke lijst ‘af te werken’. Daarbij gaat het niet alleen om het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen en -methodes, maar ook om een duurzame inrichting van het omliggende terrein. Zo ligt er een wadi voor een natuurlijke infiltratie van het hemelwater en zijn er lage lichtmasten aangelegd om lichtvervuiling voor de omgeving tegen te gaan. Voet- en fietspaden zijn geïntegreerd in de bosrijke omgeving van het bedrijfsterrein, zodat recreanten volop kunnen genieten van flora en fauna. Oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen worden geïnstalleerd en installatietechniek om het binnenklimaat gezonder en energiezuiniger te maken is ook toegepast; denk daarbij aan CO2-gestuurde meters, luchtbehandelingssysteem voor hal en kantoren, individuele temperatuurregeling en bewegingsdetectie voor de led-verlichting.

Aansturing op de bouwplaats

Naast de projectleider vervult de uitvoerder op de bouwplaats een belangrijke rol in de afhandeling van het BREEAM-proces. Zo moet hij zorgen voor een juiste en correcte registratie van allerlei waarden en data. Daarnaast onderhoudt hij frequent contact met de naaste omgeving van het bouwproject. “Dit betekent dat de uitvoerder over goede contactuele eigenschappen moet beschikken en zelf enthousiast is over duurzaam bouwen. Kijk, het liefst vliegen we elk project duurzaam aan, maar helaas is de praktijk weerbarstiger. Opdrachtgevers kijken ook naar de kosten, zeker in deze bijzondere tijd. We moeten er dus voor waken dat duurzaam bouwen in de praktijk haalbaar blijft en we op deze manier van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het milieu, het klimaat en voor de opdrachtgever.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: