Duurzaam doe je niet, duurzaam ben je!

28 april 2016 Otto Willemsen | Duurzaam4Life | Duurzaamheid

Duurzaamheid inbedden is een vak apart. Zo vroeg een bedrijf mij laatst: ‘Ik wil graag dat al mijn medewerkers glimmende oogjes krijgen als het om duurzaamheid gaat, kun jij daarbij helpen?’

Deze directie is overtuigd van het belang van duurzaamheid en ziet in dat dit breed gedragen moet worden. Iedereen moet weten wat hij/zij doet, waarom hij dit doet en wat dit voor duurzaamheid betekent. Als er op een vuilniswagen staat: ‘afval bestaat niet’ is het handig dat de chauffeur ook weet dat hij met waardevolle spullen onderweg is. Duurzaamheid zit dus overal en zorgt voor een futureproof organisatie. De visie is daarbij het uitgangspunt als je de organisatie wilt kantelen zodat de ogen gaan glimmen.

In een paar sessies hebben we een brede groep van achttien medewerkers van verschillende vestigingen meegenomen op reis. Het resultaat: een gedragen visie en een actieplan om echt handen en voeten te geven aan dit vage begrip vanuit het gekantelde DNA. Een goede visie is als de rails van een achtbaan. De weg naar de toekomst is turbulent en vol loopings maar de organisatie blijft in haar spoor. Een gedeelde visie zorgt ervoor dat het woord duurzaamheid wordt uitgebannen en dat het vanzelfsprekend duurzaam is. Een andere optie ligt niet voor de hand. Want echte duurzaamheid zorgt voor een verdienmodel, maakt bodem, water en lucht schoon en zorgt voor biodiversiteit en voegt waarde toe aan alle stakeholders. Klanten, leveranciers, medewerkers, de buurt, de omgeving en de maatschappij.

Als je een auto maakt, wil je dat het een auto wordt die de lucht schoon maakt en grondstoffenbank is. Natuurlijk is die morgen niet klaar maar de eerste stap zetten, kost geen moeite. Klanten zullen het zelfs gaan waarderen. Vanzelfsprekendheid komt van binnenuit, van binnen uit de mensen vanuit ethiek en normen en waarden. Als je vanzelfsprekend duurzaam denkt dan ben je het ook en hoef je niet te doen alsof door groene gordijnen op te hangen. Je creëert waarde en toekomstbestendigheid. Duurzaam ben je!

Otto Willemsen
Auteur van het boek Thuis in energie en als zelfstandig organisatieadviseur en trainer met Duurzaam4Life verbonden aan coöperatie Synprofect