Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

Het meest vergeten geld

Afgelopen week las ik in het Financieel Dagblad dat veel mkb’ers moeite hebben financiering te vinden voor hun investeringen. Volgens het CBS hebben banken hun criteria voor kredieten
weer aangescherpt. Bedrijven zoeken daarom steeds vaker naar alternatieve vormen van financiering, maar slechts een klein deel vindt het ook daadwerkelijk.

En eerlijk gezegd, ben ik ook een beetje het spoor bijster geraakt bij al die vormen van financiering, zoals leasing, crowdfunding, spotcap, factoring en private equity. Wat mij persoonlijk echter het meest verbaasde was dat ik in dit rijtje geen overheidsfinanciering zag staan. Nu denk je misschien ‘ja hoor, nog een onduidelijke term erbij…’ maar overheidsfinanciering betekent niets meer of minder dan subsidie. Dan begrijp je meteen wat ik bedoel.

Subsidies het goedkoopste geld
In datzelfde artikel werd gek genoeg ook geschreven dat lenen bij een bank in de regel de goedkoopste vorm van financiering is. Daar kan ik het dus echt niet mee eens zijn! Ik roep al 25 jaar dat
overheidsvermogen voor ondernemers het goedkoopste geld is. Immers, subsidies kosten niks, geen rente, geen opslagfactor, geen aandelen, geen zeggenschap en geen verplichte coach.

Een heel klein beetje snap ik wel waarom subsidies niet als financieringsvorm genoemd worden. Banken kunnen moeilijk doen bij het verstrekken van kredieten, maar de overheid kan er ook wat van! Zelfs ik, als doorgewinterde subsidieadviseur, begrijp er soms niets van als een fantastisch idee geen subsidie krijgt. Laatst nog, een start-up heeft een goed idee voor een innovatieve windmolen, maar er zou in het project onvoldoende samenwerking met andere partijen zijn. Terwijl er notabene een joint-venture is opgericht. Is dat dan geen samenwerking? De wegen van de overheid zijn soms, ook voor mij, ondoorgrondelijk.

Don Quichot in financieringsland
Het is natuurlijk nooit leuk als de overheid jouw project geen subsidie wil geven, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd. Heel veel ondernemers hebben nog nooit een beroep gedaan op een subsidie, waardoor geld onbenut op de plank van de overheid blijft liggen. Dat is toch eeuwig zonde! Ik voel me dan soms een beetje als Don Quichot, die op zijn paard Rocinante tegen de windmolens vecht.

Maar ik kan gelukkig ook heel veel succesverhalen noemen, zoals Ulamo Coating en Royal Reesink die met Gelderse subsidie hun slimme en schone fabriek kunnen gaan bouwen. Of al die andere bedrijven die met behulp van subsidies de Nederlandse maakindustrie wereldwijd op de kaart zetten. Of die bedrijven die grote stappen zetten als het gaat om de energietransitie. Dan kan ik even van mijn strijdros afstappen en genieten…

Delen via

Zoeken naar: