EMMTEC: Empowering your business

3 april 2020 Economie

Ambitieuze bedrijven in – met name – de sectoren biochemie en foodrecycling, zijn van harte welkom op het 100 hectare grote Emmtec-bedrijvenpark in Emmen. Temidden van gerenommeerde bedrijven als DSM, Teijin en Jellice, alsmede innovatieve bedrijven als BASF 3D Printing Solutions, Cumapol en Morssinkhof en kenniskatalysator Green PAC, is er op het imposante terrein nog ruimte beschikbaar voor nieuwe bedrijven. Eigenaar van het park is EMMTEC, onderdeel van het internationale energieconcern GETEC.

EMMTEC levert met ongeveer 350 medewerkers 24 uur per dag alle cruciale faciliteiten: hoogstaande utilities en services op het gebied van engineering, laboratorium en logistiek. Van energie tot water, van tankcleaning tot warehousing en van procesautomatisering tot laboratoriumanalyses.

“Empowering your business. Dat is ons motto”, aldus directeur Hendrik van der Ploeg van EMMTEC. “En dat doen wij door innovatief te zijn en mee te denken met onze klanten, de 20+ bedrijven die hier gevestigd zijn. Die zijn in Emmen zó succesvol, dat we vrijwel alle bedrijven zien investeren in productie-uitbreidingen op het park.”

Energiemanagement

EMMTEC was al met energietransitie bezig nog voordat het woord bestond. Vanaf de start in 1998 – toen EMMTEC ontstond na een splitsing van bedrijfsonderdelen van het voormalige Akzo, dat sinds 1951 (toen nog Aku) op deze plek gevestigd was – heeft EMMTEC gestreefd naar optimaal hergebruik van stoom, restwarmte en andere vormen van energie. Het energiemanagementsysteem dat data inzichtelijk maakt, biedt bedrijven de mogelijkheid om meer productie uit dezelfde hoeveelheid energie te halen. “Daar lopen we al jaren mee voorop. Evenals met de ontwikkeling van nieuwe initiatieven op het gebied van energietransitie, zoals GZI Next, ofwel de transitie van de voormalige gaszuiveringsinstallatie hier even verderop tot een moderne duurzame energiecentrale. Ook werken we aan een stadswarmtenet in Emmen, met inzet van onze restwarmte.”

Hoogcalorisch gas

EMMTEC investeert veel in de energietransitie en het nog verder doorontwikkelen van het energiemanagementsysteem. “We moeten ook wel. Ook al lopen we voorop in de nieuwe ontwikkelingen en weten we veel te besparen, we staan dankzij onze volop producerende bedrijven in de top 10 van verbruikers van laagcalorisch gas in Nederland. We zijn dan ook verplicht om in oktober over te stappen op hoogcalorisch gas. Maar dat is voor ons geen probleem, wij zijn vanaf de start flexibel met de toepassing van verschillende energiestromen en investeren ook in nieuwe energievormen, zoals nu biogas en waterstof.”

Delfzijl

De kennis en ervaring van EMMTEC worden niet alleen ingezet voor de bedrijven op het Emmer bedrijvenpark. De tweede vestiging van EMMTEC in Delfzijl is daar een mooi voorbeeld van. En nu het bedrijf deel uitmaakt van het internationale concern GETEC, is het speelveld zelfs verlegd naar heel Noordwest-Europa.

Maar de basis blijft het unieke bedrijventerrein in Emmen, waar ambitieuze bedrijven een goede start kunnen maken. Op een flexibele manier: “Als je hier begint, kies je zelf welke utilities en services je afneemt: dat kan een basispakket zijn, een compleet pakket en alles daartussenin. Wij leveren volledig op maat. Proactief, oplossingsgericht en altijd volgens afspraak. En met uitgebreide aandacht voor je business en de markt. We zorgen daarmee voor stabiliteit en zekerheid en vormen de drijvende kracht achter het bedrijf. Ofwel: Empowering your business.”