Kennisplatform voor Oost Nederland

Fundraising voor Buitenruimte Gelre IC in volle gang

Geplaatst op 19 maart 2021
Fundraising voor Buitenruimte Gelre IC in volle gang

Ondanks, of misschien ook wel een beetje dankzij, het coronavirus heeft de Stichting Buitenruimte Gelre IC al een flink bedrag aan donaties ontvangen van veelal Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren. De teller op www.buitenruimtegelre.nl staat inmiddels op ruim EUR 140.000.

Een opname op de IC heeft een grote impact op patiënten en hun familieleden, zowel tijdens de opname als in de herstelfase, die jaren kan duren. Onderzoek wijst uit dat IC-patiënten beter herstellen in een rustgevende, vriendelijk ingerichte omgeving, extra aandacht voor privacy en de natuur. Een buitenruimte kan dan functioneren als een helende omgeving en is bovendien ook heel geschikt voor familiebezoek.  Het biedt de mogelijkheid om even samen te zijn in een andere omgeving, wat vooral ook voor kinderen een bezoek aan de IC minder spannend maakt.

Peter Spronk (intensivist IC Gelre ziekenhuizen): “Even contact met de buitenlucht en het zien van de wolken, het voelen van de wind kan wonderen doen voor de gemoedstoestand van een patiënt die wekenlang alleen TL-balken heeft gezien in een saai wit plafond”.

Wens van IC-personeel voor IC-patiënten

Op dit moment is er bij Gelre geen goede plek om met IC-patiënten naar buiten te gaan. “Dan staat iemand bijvoorbeeld met het bed op de parkeerplaats. Of in de ambulancehal. Niet ideaal’’, vertelt Spronk. “Ook niet wat betreft privacy of om familie te ontvangen. Bovendien is er een reis door het ziekenhuis voor nodig.“

En dat terwijl er naast de IC een groot plat dak is, waar je meteen naar buiten kunt.  De bedoeling is daar een serre te plaatsen van zo’n 80 vierkante meter, te bereiken via een luchtsluis, met aansluitend een tuin. Bij mooi weer kan de deur open, bij heel mooi weer kan men de tuin in.

Een project van en voor Apeldoorn

Het project wordt gefinancierd met donaties van voornamelijk Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren.  In totaal zijn er inmiddels 90 grote en kleine donaties ontvangen. Grote bedragen werden ontvangen van de Stichting Vrienden van Gelre (EUR 50.000) en het Dr C.J. Vaillant Fonds (EUR 25.000). Daarnaast organiseren de Apeldoornse serviceclubs acties waarvan de opbrengst naar de buitenruimte voor Gelre IC gaat. Zo werd er voor de kerst door diverse clubs wijn, amaryllis bollen en zelfgemaakte kerststukjes, pindakransen en limoncello verkocht.

Fundraisingacties

Ook op dit moment is er een aantal fundraisingacties gaande. Bij AH Van den Heuvel in Ugchelen en AH Sprengenpark  kun je het statiegeld op ingeleverde flessen doneren voor de buitenruimte Gelre IC. En als je via de website www.buitenruimtegelre.nl een donatie doet, dan kom je in aanmerking voor een pentekening van oud-minister Bruno Bruins, die het project ondersteunt als ambassadeur, naast Diederik Gommers en Jan Kamminga.

Mocht jij ook een fundraising project voor de buitenruimte Gelre IC willen starten, stuur dan een mail naar info@buitenruimtegelre.nl.

Voorbereiding realisatie is gestart

Ronald Plug van Plug Architects heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor de buitenruimte voor de IC. Op dit moment wordt dit ontwerp bouwkundig uitgewerkt op basis van het door het IC-personeel gemaakte Programma van Eisen.
‘Binnen enkele weken zal de bouwvergunning voor de serre bij de gemeente Apeldoorn worden aangevraagd, waarna de voorbereiding voor de daadwerkelijke realisatie kan starten. Als de fundraising in dit tempo door blijft gaan, dan kan nog vóór de zomer gestart worden met de bouw van de serre’, aldus Paul Janssen, voorzitter van de stichting Buitenruimte Gelre IC.

Kijk voor meer informatie over dit mooie Apeldoornse project op www.buitenruimtegelre.nl en https://www.facebook.com/Buitenruimtegelre.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: