Gezocht voor food start-ups: Landbouwgrond en bedrijfslocaties

29 mei 2019 Economie

Platform Achterhoek Food is een loket voor vraag en aanbod van nieuwe ondernemers in food: voor vestigingsplekken, grond of gebouwen. Het Platform houdt zich daarnaast bezig met het aantrekken van Food Start Up’s.

De Achterhoek wordt steeds vaker ontdekt als dé regio voor ondernemers in kleinschalige en ambachtelijke foodprojecten. Platform Achterhoek Food biedt eigenaren van vrijkomende agrarische gebouwen kansen voor het vinden van een nieuwe bestemming voor hun onroerend goed. Ook kunnen grondeigenaren via het Platform een nieuwe invulling vinden binnen de foodsector voor hun natuur- en landbouwgrond. Met name voor de toenemende groep grondeigenaren die wat anders wil dan het land verhuren voor de teelt van snijmais en aardappelen, biedt dit kansen.

Via het loket van Platform Achterhoek Food zijn de volgende drie verzoeken binnen gekomen. Wilt u de volledige oproepen lezen, klik dan hier

1. Gezocht: locatie voor een kleinschalige biologische gemengde boerderij (koop)

“Wij (milieukundige met landbouwopleiding en leerkracht basisonderwijs) zijn op zoek naar een locatie met de mogelijkheid voor een woning en bedrijfsruimte om een kleinschalige biologische gemengde boerderij te starten. Onze locatie: ligt in de buurt van een dorp en in een fiets- en wandelgebied, heeft een geschikte bodemsoort voor diverse vollegronds teelten en is circa 3 ha groot

2. Gezocht: landbouwgrond

“We zijn op zoek naar natuurgrond (dat kan meerdere kleine stukken zijn of 1 aaneengesloten deel) voor onze Limousin zoogkoeien (met kalf). Met voorkeur in de Achterhoek-Liemers. In totaal 15-20 ha natuurgrond zou al voldoende zijn. De samenwerking van de verzorging is bespreekbaar (dagelijkse controle, water etc) maar niet noodzakelijk. Pacht van land is geen probleem. ”

3. Gezocht: bedrijfslocatie kleinschalige boerderij

“Wij zoeken een locatie om een kleinschalige boerderij & makerij te kunnen realiseren. Wij zoeken een plek om ons plan te starten. De locatie heeft idealiter de volgende kenmerken:      
2 – 10 hectare land met een mogelijkheid voor (bescheiden) woon- en bedrijfsruimte      
liggend in het LEADER Achterhoek gebied/liggend in de Groene Ontwikkelingszone (GO) van het Gelders Natuur Netwerk. Bij voorkeur koop, maar pacht/huur of combinatie ook mogelijk”

Wilt u meer informatie over de plannen van deze ondernemers of wilt u met ze in contact komen: Maurits Steverink, coördinator Foodprojecten LEADER Achterhoek, helpt u verder.