Kennisplatform voor Oost Nederland

Je bedrijfspand winterklaar maken, doe je zo!

Geplaatst op 25 oktober 2023

De wintermaanden in Nederland brengen vaak strenge weersomstandigheden met zich mee. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan vorst, maar ook aan stevige windvlagen, sneeuw en ijzel. De behoefte aan adequate voorbereidingen voor deze uitdagingen is duidelijk. Bedrijfspanden zijn geen uitzondering, vooral met het oog op veiligheid en efficiëntie.

Inspecteer het dak en reinig de goten

Een bedrijfspand is zo sterk als zijn zwakste schakel, en voor velen is dit vaak het dak. Een grondige inspectie voordat de winterperiode van start gaat, is zodoende van essentieel belang. Is er wellicht beschikking tot een uitschuifbare ladder? Dan zou er eerst door een interne ervaringsdeskundige zelf gekeken worden naar de conditie van het dak, voordat er een vakspecialist langskomt.

Naast technisch onderhoud is het schoonhouden van het dak en de goten ook van vitaal belang voor de gezondheid van het dak. Een 3 delige ladder is hiervoor een uitstekend hulpmiddel om aan te schaffen. Verstopte goten kunnen leiden tot overstromingen en wateroverlast binnen het pand, wat kan leiden tot schade aan eigendommen en potentieel gevaarlijke situaties.

Controleer de isolatie

Isolatie is de stille beschermer van elk bedrijfspand, vooral tijdens de kille wintermaanden. Effectieve isolatie houdt niet alleen de warmte vast, maar minimaliseert ook de energiekosten. Een correct geïsoleerd pand zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, wat de noodzaak van overmatig stoken vermindert.

Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland, kan slechte isolatie leiden tot aanzienlijke warmteverliezen via daken, muren en vloeren. Investeren in kwaliteitsisolatie en het uitvoeren van regelmatige controles kan op lange termijn tot enorme besparingen leiden, zowel financieel als ecologisch.

Veiligheid eerst

De winterse omstandigheden, zoals vorst, sneeuw en ijzel, kunnen onverwachte gevaren met zich meebrengen voor zowel werknemers als bezoekers. Parkeerterreinen, ingangen en trottoirs kunnen verraderlijk glad worden. Het is essentieel om deze gebieden regelmatig te controleren en te behandelen met zout of andere dooimiddelen.

Bovendien moet het pand voorzien zijn van duidelijke waarschuwingsborden bij gevaarlijke zones. Adequate verlichting, vooral tijdens de korte winterdagen, is ook cruciaal om de zichtbaarheid te verhogen en ongelukken te voorkomen.

Bereid de faciliteiten voor

De technische systemen van een bedrijfspand, zoals verwarming en waterleidingen, zijn een volgend belangrijk aspect. Verwarmingssystemen moeten voor de winter worden gecontroleerd om te zorgen voor efficiënte werking. Oude filters moeten worden vervangen en systemen moeten worden gecontroleerd op lekkages of inefficiënties.

Waterleidingen zijn hierbij ook een aandachtspunt. Deze moeten worden geïsoleerd om te voorkomen dat ze bevriezen en barsten. Dit kan leiden tot waterschade en dure reparaties. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen deze problemen voorkomen.

Zorg voor een winter-noodpakket

In het geval van extreme weersomstandigheden, stroomuitval of andere noodsituaties is het van essentieel belang dat een bedrijf voorbereid is. Een winter-noodpakket moet gemakkelijk toegankelijk zijn en voldoende voorraad bevatten om werknemers en bezoekers te ondersteunen. Naast de basisbenodigdheden zoals zaklampen en dekens, moet het pakket ook EHBO-spullen bevatten. Daarnaast is het handig om een draagbare radio, extra batterijen en een lijst met noodcontact nummers toe te voegen. Een voorraad niet-bederfelijk voedsel, zoals energierepen en blikjes, evenals flessen water, kan ook van onschatbare waarde zijn tijdens langdurige noodsituaties.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: