Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe lector stimuleert de verbindende kracht van familiebedrijven

Geplaatst op 25 september 2024
Foto Claudia van Orden

Op vrijdag 4 oktober is de installatie van Claudia van Orden als lector bij hogeschool Windesheim. Ze richt zich met haar onderzoek op de manier waarop (mkb-)familiebedrijven verbindingen aangaan die van invloed zijn op brede welvaartcreatie.

Denk familiebedrijven weg uit de samenleving. Je verliest dan niet alleen 32% van de werkgelegenheid en 30% van het BBP, maar het heeft een veel bredere impact. Familiebedrijven zijn vanwege hun langetermijnoriëntatie en lokale geworteldheid namelijk geneigd zich te bekommeren om mens en milieu. Familiebedrijven sponsoren bijvoorbeeld de lokale voetbalvereniging, laten hun personeel vrijwilligerswerk doen of zorgen dat schoolverlaters aan het werk komen. Van Orden: “Ook al zullen familiebedrijven dit zelf niet altijd zo noemen; dát is creatie van brede welvaart.”

Verbinding ondersteunt ondernemende kracht

Van Orden wordt op vrijdag 4 oktober geïnstalleerd als lector. Haar nieuwe lectoraat is onderdeel van het Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim. Dit lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar de wijze waarop (mkb-)familiebedrijven verbindingen aangaan met hun omgeving. Van Orden: “verbinding beperkt zich niet tot een vorm van samenwerking, maar het gaat óók over het ‘uitreiken’ naar de buitenwereld.” Door dit onderzoek wordt de relatie tussen de specifieke kenmerken van familiebedrijven en de manieren waarop zij zich verbinden met anderen inzichtelijk. Het lectoraat gaat de in onderzoek opgedane kennis en inzichten gebruiken om de verbindende kracht van familiebedrijven te ondersteunen. En daarmee ook de ondernemende kracht.

Creatie van brede welvaart

De titel van de lectorale rede is ‘de waarde van verbinding’. Aan de hand van de woorden ‘waarde’ ‘verbinding’ en ‘familiebedrijven’ zet Van Orden uiteen wat brede welvaart is en hoe familiebedrijven een nog prominentere rol kunnen spelen in de creatie en het stimuleren van die brede welvaart. Ze gaat dieper in op de rol van externe communicatie, het regionale familiebedrijvenecosysteem en samenwerkingsprocessen.

Jubileum Expertisecentrum

Op dezelfde dag dat Van Orden haar lectorale rede houdt, viert het Expertisecentrum Familiebedrijven haar 15-jarig jubileum. Van Orden wordt de tweede lector binnen het Expertisecentrum. De nieuwe leeropdracht van Van Orden is gericht op de externe aspecten van familiebedrijven. De bestaande leeropdracht van lector Judith van Helvert focust op interne aspecten van familiebedrijven: ‘de familiefactor in het ondernemen’.

Over de lector

Van Orden rondde de studies psychologie en rechtsgeleerdheid af aan de Universiteit van Utrecht en heeft daarna nog een Master in Industrial Psychology behaald aan Hull University (VK). In 2000 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Als onderzoeker heeft zij veel gewerkt voor en met sociale ondernemingen, met name op het terrein van het meten/zichtbaar maken van maatschappelijke impact; sociaal inkopen en aanbesteden; en samenwerkingsvraagstukken tussen partners in het ondernemersecosysteem.

Haar expertise en ervaring zet ze nu in voor het Expertisecentrum Familiebedrijven, met als missie om juist déze categorie bedrijven te ondersteunen bij het vergroten van hun maatschappelijke impact. Samen met familiebedrijven, het onderwijs en andere stakeholders genereert het expertisecentrum oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk.

Meer informatie

Het jubileum vindt plaats van 13.00 – 18:00 uur bij hogeschool Windesheim in Zwolle. De lectorale rede wordt gehouden tussen 15:30 en 16:45 uur.

Bekijk hier het complete programma

Bekijk hier meer informatie over het lectoraat

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: