Regio Zwolle toont ambitie in doelstelling: vierde economie van Nederland

28 juni 2019 Economie

Grensoverschrijdend samenwerken binnen 21 gemeenten: in Regio Zwolle is het dagelijkse kost. Met een gezamenlijke economische agenda en een lichte maar sterke samenwerkingscultuur, werkt Regio Zwolle hard aan de gezamenlijke ambitie om de vierde economie van Nederland te worden in 2030.

In het in december 2018 gepubliceerde artikel Squaring the triangle in The Financial Times werd het al duidelijk: Regio Zwolle heeft grote ambities. De driehoek van Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam moet uitgebreid worden tot een vierkant. De Regio Zwolle wil daarmee op het netvlies komen van de landelijke politiek: hier bevindt zich de corridor richting Noord-Nederland en Europa.

Een groeiende bevolking, sterke economie én een krachtig samenwerkingsverband in de vorm van Regio Zwolle, moeten ervoor zorgen dat de regio in de komende jaren naar deze toppositie toe groeit.

Onderscheidend vermogen

Regio Zwolle groeit op dit moment bovengemiddeld, met 3,3% jaarlijkse groei. De regio is daarmee de grootste groeier buiten de Randstad. Daarnaast valt de hoge arbeidsparticipatie in Regio Zwolle positief op: deze is hoog vergeleken met de rest van Nederland.
De Regio Zwolle bevindt zich op een logistiek knooppunt van weg, water en spoor en kenmerkt zich door een nuchtere samenwerking waarbij we elkaar de handel gunnen en samen willen groeien. Hier snappen we dat je in je eentje sneller gaat, maar het samen beter wordt.

Innovatie in Regio Zwolle

De toekomst staat in het teken van innovatie, digitalisering en robotisering. Juist in Regio Zwolle zijn tal van verrassende voorbeelden te vinden op het gebied van digitalisering en robotisering. Scania, ITM, Maan Group en Itter zijn hier enkele voorbeelden van.

Regio Zwolle heeft ook wereldprimeurs op het gebied van innovatie. Zo staat ’s werelds meest duurzame Ikea in Zwolle én is het eerste fietspad van gerecycled plastic in Zwolle aangelegd. Het fietspad toont ook de grensoverschrijdende samenwerking: Wavin uit Hardenberg, KWS Infra (Zwolle en landelijk) en VolkerWessels (Amersfoort) en vanuit de overheid Provincie Overijssel en gemeente Zwolle. Dit maakt van Regio Zwolle bij uitstek een aantrekkelijke en duurzame vestigingslocatie voor multinationals, start-ups, MKB’ers en zelfstandig professionals.

Dé E-commerce regio

Een voorbeeld van de krachtige samenwerking in Regio Zwolle uit zich in het topcentrum E-commerce, waarin samenwerkende partijen (35 bedrijven, vijf onderwijsinstellingen en overheid) gezamenlijk de regio tot dé E-commerce regio van Nederland maken. Het grootste geautomatiseerde E-commerce distributiecentrum staat niet in China of Amerika, maar in Zwolle.

Uitgebalanceerde leefomgeving

Niet enkel de ruime economische groei maakt van Regio Zwolle een topregio. De combinatie van de ideale infrastructuur voor groei dankzij een uitstekende logistieke positie, sterke topsectoren en de onderliggende kennisinfrastructuur maken het een onbetwiste topregio.

De goede balans tussen wonen, werken en recreëren, maakt het tot een levendige regio vol kansen voor ondernemers. De centrale ligging, prachtige omgeving, het excellente onderwijs en de vele kennisnetwerken zorgen voor een bruisende en inspirerende plek voor innovatie en vernieuwend ondernemerschap.

Samenwerkingsverband Regio Zwolle

Regio Zwolle is een samenwerkingsverband tussen 21 gemeenten, bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstellingen. Gezamenlijk hebben zij de vijf belangrijkste thema’s in kaart gebracht: economie als hart van de regio, met daarnaast focus op menselijk kapitaal, bereikbaarheid, energie en leefomgeving.

Fotobijschrift: Het grootste geautomatiseerde E-commerce distributiecentrum staat niet in China of Amerika, maar in Zwolle. Foto: Paul Raats