ROC van Twente met 22 finalisten naar Skills the Finals 2019

5 maart 2019 Nieuws

Tijdens Skills The Finals 2019 doen 22 studenten van ROC van Twente een greep naar de titel van ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam’. Hét beroepen-event van Nederland vindt 20 t/m 22 maart voornamelijk plaats in de RAI Amsterdam, maar voor een aantal finales wordt naar andere locaties uitgeweken. Dit jaar dienen de Hengelose ROC-locatie de Gieterij, STODT Toekomsttechniek en Techniekhuis Twente op 14 en 15 maart als strijdtoneel voor de finalewedstrijden Schilder, Tegelzetter, Lasser TIG, Lasser MAG/BMBE, CNC Frezer en CNC Draaier.

ROC van Twente doet al jaren mee aan het Nederlands kampioenschap voor beroepen. Een flinke tijdsinvestering voor de studenten en docenten, want in aanloop naar de finales wordt er veel getraind. Volgens oud-finalisten is het een onvergetelijke ervaring, die ook nog eens iets oplevert. Schoonheidsspecialiste Marieke Velthuis deed twee keer mee en zegt: “Na Skills ben ik door veel bedrijven benaderd. Ik kon na mijn studie dus zo aan het werk.” CNC-Frezer Teun Olthuis werd vorig jaar Nederlands Kampioen en behaalde tijdens EuroSkills 2018 de achtste plek. “Voor EuroSkills heb ik wel 300 uur getraind, maar het was het zeker waard.”, vertelt Teun.

Skills the Finals in Hengelo
De zes techniek- en bouwfinales worden dit jaar in Hengelo uitgespeeld. Bijzonder dit jaar is de strijd tussen CNC-frezers Teun Olthuis en zijn studiegenoot Daniël van Voorthuizen. Teun werd vanwege zijn deelname aan EuroSkills direct geplaatst voor de nationale finale op 14 en 15 maart. Daniël won de kwalificatiewedstrijd en mag daarom ook deelnemen aan Skills the Finals. “Hij is heel goed, dus het kan weleens spannend worden.”, zegt Teun gespannen. Vrijdag 15 maart worden de zes finales afgesloten met een officiële prijsuitreiking bij het deels gerenoveerde Techniekhuis Twente. Naast familie en vrienden van de finalisten, is ook het regionale bedrijfsleven uitgenodigd. Een aantal van hen reikt prijzen uit en ROC-docent Gerard Kruizinga – beter bekend als de stadionspeaker van Heracles Almelo – treedt op als spreekstalmeester.

Skills The Finals in Amsterdam
Naast zo’n vijftig finalewedstrijden, is er bij de RAI Amsterdam een speciaal randprogramma opgezet voor het voortgezet onderwijs. Ter bevordering van het beroepskeuzeproces kunnen scholieren uit heel Nederland deelnemen aan doe-activiteiten en challenges binnen diverse vakgebieden. Tevens is er studie-, beroepen- en wedstrijdinformatie te vinden en geven bedrijven productdemonstraties. Ook voor docenten worden er verschillende workshops en masterclasses aangeboden.

WorldSkills 2019 in Kazan Rusland
Goudenmedaillewinnaars maken kans op een plek in Team Nederland. Met dat team reizen ze in augustus af naar het Russische Kazan, om deel te nemen aan WorldSkills 2019. Hier nemen ze het op tegen mbo-studenten van over heel de wereld. Tijdens de laatste WorldSkills editie in 2017 namen vijf ROC van Twente studenten deel. Tegelzetter Wilhelm Scholten werd vierde, Lasser Brent Koekkoek en Bouwtimmerman Rick Lammerink behaalden de top tien. Letterlijk een wereldprestatie.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands promoot het vakmanschap en beroepsonderwijs onder jongeren. Hiervoor werkt ze samen met partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. ROC van Twente docent en Skills coördinator Natasja Bosvelt is twaalf jaar teamleader van Team Nederland en reist ook in augustus 2019 met het team mee naar WorldSkills in Rusland.

ROC van Twente deelnemers per vakwedstrijd

Bijschrift foto
Op bijgevoegde foto staan de volgende personen afgebeeld (v.l.n.r.): John van der Vegt (Voorzitter College van Bestuur ROC van Twente), Wouter van den Heuvel, Mike de Lange, Teun Olthuis, Robbin Geerdink, Julia Post, Daniël van Voorthuizen, Kiki Bult, Damian Gerritsen, Nina de Vries, Niels Bakkum, Kayleigh Regtop, Lars Geertman, Indy Koopman, Natasja Bosvelt (ROC-docent, Skills coördinator & Skills teamleader), eronder knielen Dylan Schuurman, Esmee Haasdijk, Loes Schonewille & Lisa Woolderink.