Kennisplatform voor Oost Nederland

Voith op zoek naar versterking

Geplaatst op 14 november 2019
Voith

Voith; het is een naam die niet meteen een bel zal doen rinkelen bij de meeste mensen. Toch hebben we vrijwel allemaal te maken met producten die door de onderneming worden gemaakt. “We maken bijvoorbeeld aandrijfsystemen voor vervoersmiddelen en een groot deel van de wereldwijde papierproductie gebeurt met Voith-machines”, vertelt Gea Moek, Human Resource Manager voor de afdeling Benelux van het bedrijf.

De Benelux, dat impliceert dat het hier om een speler gaat die ook buiten dat gebied actief is. Dat klopt: Voith is een van oorsprong Duits familiebedrijf, dat inmiddels vestigingen heeft in meer dan zestig landen en onder wiens vlag ruim 19.000 mensen hun brood verdienen. “We zijn actief in verschillende markten: energie, olie en gas, papier, grondstoffen en transport en automotive. In Nederland hebben we drie vestigingen: Vaassen, Twello en Haaksbergen. Onze bedrijven in Nederland zijn niet zo heel groot”, vertelt Moek. “In Twello werken 28 mensen, in Vaassen 37 en in Haaksbergen 60. Eigenlijk zijn het stuk voor stuk mkb-bedrijven met een grote moeder erboven. Het zijn zelfstandige bedrijven, die op bepaalde gebieden met elkaar samenwerken.”

Personeel gezocht

In de Haaksbergse vestiging – de grootste in Nederland – treft de equipe van Kijk op Oost-Nederland Moek en haar collega Chantal Drenth (HR-adviseur). Dat we een afspraak hebben met de HR-afdeling is niet toevallig. Voith wil namelijk niet alleen laten zien dat het bedrijf er is, ook wil het aangeven dat er binnen het bedrijf diverse vacatures zijn. “We vallen onder een groot internationaal concern, maar we zijn zeker in Nederland niet zo bekend. Daar lopen we dan ook tegenaan bij vacatures: onbekend maakt onbemind”, geeft Drenth aan.

Lang gemiddeld dienstverband

“We hebben verschillende vacatures, voornamelijk technische, zoals (leerling)procesoperators en servicemonteurs”, haalt Moek aan. Drenth deed een studie onder Voith-werknemers en vroeg ze onder meer waarom en hoe lang ze voor het bedrijf werkten. “Het gemiddelde dienstverband is veertien jaar. Mensen gaan niet snel weg, want het bevalt ze hier goed. De band met de collega’s wordt geroemd en ook de arbeidsomstandigheden zijn goed. Mensen krijgen vrijheid en verantwoordelijkheid en kunnen hun kennis niet alleen toepassen, maar krijgen ook de gelegenheid om die uit te breiden met bijvoorbeeld opleidingen of cursussen.”
Dat mensen zo lang bij het bedrijf werken, is van belang, benadrukt Drenth: “Ons werk is heel specifiek. Dat leer je niet direct op school, het is een vak dat je gaandeweg leert van collega’s. Daar investeren we in als bedrijf!”

Bij Voith werken?

Voith heeft een eigen carrièresite: http://voith.com/career. “Nieuwsgierig naar de Voith-bedrijven in Nederland en hun corebusiness? In de volgende uitgaven van Kijk op Oost-Nederland stellen we de bedrijven stuk voor stuk voor, maar meer informatie is alvast te vinden op www.voith.nl.”

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: