Kennisplatform voor Oost Nederland

Xella Nederland Havenondernemer van het Jaar 2022

Geplaatst op 31 maart 2023
Xella Nederland Havenondernemer van het Jaar 2022

Xella Nederland, met een vestiging in de Meppelse Sethehaven, is dinsdagavond 28 maart uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar’. Daarmee volgen zij Jan Mark Oosterhuis, van Op- en overslag Meppel, op. De bekendmaking van de ‘Havenondernemer van het Jaar’ gebeurde tijdens het jaarlijkse Havendiner Port of Zwolle. Dit jaarlijks terugkerende evenement organiseert Port of Zwolle in samenwerking met Regio Zwolle United, de maatschappelijke tak van PEC Zwolle. Met dit havendiner halen beide organisaties de banden aan tussen het logistieke bedrijfsleven, de havenbedrijven, onderwijsinstellingen en overheid binnen en buiten de regio.

Aukje de Vries, staatssecretaris Ministerie van Financiën, maakte de ‘Havenondernemer van het Jaar’ bekend en reikte de award uit aan Roel Sietses, plantmanager Xella Nederland in Meppel.

Havenondernemer van het jaar

Xella Nederland heeft meerdere vestigingen in Nederland. Een daarvan is gevestigd aan de Sethehaven in Meppel. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van onder andere cellenbetonblokken, scheidingswand- en cascopanelen, blokelementen en dak- en wandplaten.

De bouw staat voor grote uitdagingen; denk aan woningtekorten, veranderende wet- en regelgeving, tekort aan de juiste vakmensen. En dat allemaal tegen de achtergrond van de stikstofcrisis én de energietransitie die het bouwlandschap drastisch gaat veranderen. Beter samenwerken en verduurzamen in de bouwketen is dan ook belangrijk voor nu en voor in de toekomst. Xella heeft oog voor de toekomst. Zij bundelen hun krachten met die van opdrachtgevers, architecten, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Om zo samen slimmer, veiliger en duurzamer te bouwen.

Die duurzame voetprint die Xella Cellenbeton Nederland zet, zien we ook terug in Port of Zwolle. Want onder andere op het gebied van duurzame logistiek heeft Xella zich in de afgelopen jaren ingezet voor Port of Zwolle, de regio en daarbuiten.

Eén van de ambities van Xella is om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan door het verminderen van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen door het recyclen van materialen, maar ook door anders te kijken naar het logistieke transport. Met een positieve inzet en visie op duurzaam transport heeft Xella in 2022 in samenwerking met partners en Port of Zwolle de mogelijkheden onderzocht om een directe lijndienst tussen Meppel en Denemarken op te zetten. Eind maart zal het eerste shortsea schip geladen worden in de zeehaven van het Meppeler deel van Port of Zwolle. De materialen worden vervoerd naar Denemarken en daar begin april gelost worden. Deze directe lijndienst draagt bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Daarnaast heeft Xella een rol gespeeld in de lobby voor de verbreding en verdieping van het sluiscomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De directe zeeverbinding maakt Port of Zwolle aantrekkelijker voor shortseaschepen vanuit onder andere de UK, Scandinavische landen en Baltische Staten en daar gaan bedrijven in de regio weer van profiteren.

Xella Nederland heeft in de afgelopen jaren een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Port of Zwolle. De jury heeft er daarom dit jaar voor gekozen om Xella Nederland te benoemen als Havenondernemer van het jaar 2022.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: