Kennisplatform voor Oost Nederland

110-jarig Burgers’ Zoo trakteert olifanten en bezoekers

Geplaatst op 4 april 2023
110-jarig Burgers' Zoo trakteert olifanten en bezoekers

Donderdag 30 maart 2023 was het exact 110 jaar geleden dat directeur Johan Burgers zijn privéverzameling dieren voor het eerst openstelde voor het publiek. Het Arnhemse dierenpark viert dit jubileum door alle bezoekers op petit fours te trakteren en de olifanten op de cijfers 110 van wilgentakken. Burgers’ Zoo is tot vandaag de dag een privaat familiebedrijf gebleven, inmiddels in de vierde generatie. 

Geïnspireerd door dierentuindirecteur Carl Hagenbeck gaf Johan Burgers zijn dierverblijven vorm door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke barrières als waterpartijen, hoogte- en diepteverschillen en imposante rotspartijen. In 1923 was het eerste tralieloze roofdierenverblijf van Nederland in Arnhem te bewonderen. In 1968 opende Burgers’ Zoo het eerste safaripark van het Europese vasteland, gevolgd in 1971 door een nog nooit eerder vertoonde grote chimpanseekolonie met meerdere volwassen mannetjes op een bosrijk eiland.

Internationaal trendsettend

De opening van het overdekte tropische regenwoud Burgers’ Bush in 1988 met een oppervlakte van anderhalve hectare leidde een internationale revolutie in de dierentuinwereld in. In één jaar tijd verdubbelde het bezoekersaantal en dierentuindirecteuren uit de hele wereld kwamen een kijkje in Arnhem nemen naar dit revolutionaire project. In de zogenaamde ecodisplays worden natuurgebieden gedetailleerd nagebootst en leven dieren in grote vrijheid temidden van duizenden planten. In 1994 volgde Burgers’ Desert, in 2000 Burgers’ Ocean, in 2008 Burgers’ Rimba en in 2017 Burgers’ Mangrove. 

Familiebedrijf in de vierde generatie

Alex en Bertine van Hooff leiden het Arnhemse dierenpark als vierde generatie van het familiebedrijf. Alex van Hooff is de zoon van Antoon en Greet van Hooff en de achterkleinzoon van oprichter Johan Burgers. Johan Burgers droeg in 1943 het stokje over aan zijn dochter Lucie en schoonzoon Reinier van Hooff. In 1962 vormden Antoon en Greet van Hooff de directie. In 2004 traden Alex en Bertine aan als directie van het dierenpark. Burgers’ Zoo ontving in 2013 bij het 100-jarig jubileum het predicaat ‘Koninklijk’. 

Foto: Arjan Venema

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: