Kennisplatform voor Oost Nederland

33 jaar oude Pilkington brandwerende beglazing voldoet nog uitstekend

Geplaatst op 9 december 2016
33 jaar oude Pilkington brandwerende beglazing voldoet nog uitstekend

33 jaar oud Pilkington brandwerend glas, geproduceerd in 1981, is onderworpen aan de standaard brandwerende testen door een onafhankelijk instituut en het is eveneens getest in de eigen testomgeving in Gelsenkirchen (Duitsland). De resultaten waren zoals verwacht opmerkelijk.

Uiteindelijk kunnen alleen resultaten uit de praktijk een echt antwoord geven op de meest gestelde vragen over de duurzaamheid van bouwproducten. Voor wat betreft brandwerende beglazing betekent dit dat de brandwerende functie net zo lang mee moet gaan als de constructie van het gebouw zolang deze in gebruik is. De brandveiligheidsbeoordeling van oudere gebouwen als onderdeel van de risicoanalyse wordt steeds belangrijker.

De uitgebreide kwaliteitstesten en brandveiligheidstesten voor certificering laten vragen over duurzaamheidsaspecten onbeantwoord. Betrouwbare antwoorden op deze vragen vereisen het testen van producten en hun functioneren na een periode van 20 tot 30 jaar na montage.

Brandveiligheidstesten voor meer duidelijkheid
De consistent hoge kwaliteitseisen van brandwerende beglazing geproduceerd door Pilkington Deutschland AG wordt ondersteund door controle in de productie, brandtesten en een scala aan optische testprocessen aan de hand van monsters die tijdens het productieproces worden beoordeeld.

Duurzaamheidstesten op eigen initiatief
Een onafhankelijke test is in maart 2014 uitgevoerd waarbij twee Pilkington Pyrostop® ruiten van het voormalige hoofdkantoor in Gelsenkirchen zijn onderworpen aan de standaard brandtesten bij het DMT Fire Protection Test Laboratory in Lathen (Duitsland). De afmetingen van de twee ruiten, in houten kozijnen volgens certificering Z-19.14-33 uit 1981, waren respectievelijk 925 x 1405 mm en 900 x 1405 mm. De glasdikte (15 mm) en de opbouw kwamen overeen met de huidige Pilkington Pyrostop® 30-10, de basis glassoort voor EI 30 minuten brandwerende beglazing. Deze geteste brandwerende producten voldeden ruimschoots aan de huidige standaard brandwerende testen. De minimum periode van 30 minuten werd ruim overschreden met het volgende resultaat: 48 minuten vlamdichtheid (E) en 46 minuten thermische isolatie (I); wat correspondeert met een volledige EI 45 classificatie (de testresultaten zijn opgenomen in het DMT Test Report DMT-DO-61-013). Dit is een zeer uitzonderlijke veiligheidsmarge voor een 33 jaar oude EI 30 brandwerende beglazing.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: