Kennisplatform voor Oost Nederland

4 thuiswerktips om de thuiswerkdip te voorkomen

Geplaatst op 29 januari 2021
Thuiswerk tips

Het is het begin van 2021 en we zitten nog steeds met zijn allen thuis. De kinderen krijgen vanuit huis les en ook jij klapt iedere ochtend je laptop open om vanuit huis je werkdag te starten. Helaas zijn de gezellige feestdagen voorbij en zal iedereen een kleine winterdip ervaren. Hoe ga je deze thuiswerk dip overleven zul je nu denken? Hieronder 4 tips! 

1. Zorg voor duidelijke verwachtingen

Als werknemer wil je graag weten wat er precies van je verwacht wordt. Daarom is het goed om een duidelijke verwachting te schetsen. Zo bied je duidelijkheid. Naast het scheppen van duidelijkheid over de verwachtingen is het goed om de juiste apparatuur en middelen te bieden. Zo kun je een laptop huren of tablet huren. Hiermee kan iedere werknemer thuis op het internet inloggen en vanuit daar werk uitvoeren. Op gehuurde laptops kun jij de juiste software laten installeren. 

Ook is het goed om alle apparatuur en middelen te bieden. Naast een laptop is dit ook een teampagina, communicatiemiddelen en richtlijnen. 

2. Thuiswerken is gewoon werken

Thuis zijn de afleiding groot en de overgang tussen privé en werk een stuk kleiner. Dit maakt dat een grens stellen door vele werknemers als lastig wordt ervaren. Gek is het niet, als je ziet dat veel werknemers ook nog kinderen over de vloer hebben. Toch is het goed om zo gewoon mogelijk te handelen zodat je in een ritme blijft. Kleed je aan en houd je aan een werkschema. Zo blijf je in een ritme en is het ook voor de rest in huis duidelijk wanneer iets mogelijk is. 

3. Maak de progressie zichtbaar

Door je resultaten en doelen te zien, blijf je actiever. Vooral wanneer je samenwerkt met je collega’s vanaf verschillende locaties is het belangrijk dat je de progressie van het team blijft zien. Maak tijdens een online vergadering je voortgang zichtbaar en werk met takenlijstjes waarbij iedereen zijn of haar to do kan afstrepen wanneer deze klaar is. 

4. Houd contact 

Dat ene praatje bij het koffiezetapparaat of gezellige gesprek tijdens de lunch zit er nu even niet in. En dan zijn de meetings ook nog online, kort en bondig. Toch is het van belang dat je met je collega’s in contact blijft, ook buiten werkzaamheden om. Bel ze dus eens op in je pauze of klets na een meeting eventjes bij in Google Meets of Zoom. Zo kun je even niet met werk bezig zijn, blijf je je hechten aan je collega’s en kun je daarna weer aan de slag. 

Voorkom met deze vier tips je thuiswerk dip, zodat je ook in 2021 weer een fijn werkjaar tegemoet gaat.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: