Kennisplatform voor Oost Nederland

7 verschillende manieren om pensioen op te bouwen

Geplaatst op 24 november 2023
7 verschillende manieren om pensioen op te bouwen

Een comfortabele en financieel zekere pensioenperiode is een doel dat veel mensen nastreven. Echter, de weg naar een goed pensioen kan variëren afhankelijk van je carrièrekeuzes, financiële situatie en persoonlijke voorkeuren. Voor sommigen, zoals zzp’ers, is het pad naar pensioenopbouw minder duidelijk dan voor werknemers in loondienst. In dit artikel verkennen we zeven verschillende manieren om pensioen op te bouwen.

1. Pensioen via werkgever

Voor veel werknemers is het pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd de primaire bron van pensioeninkomen. Dit komt vaak in de vorm van een collectieve pensioenregeling. Veel werkgevers bieden een regeling aan waarbij zowel de werkgever als de werknemer bijdragen. De hoogte van je pensioen hangt af van factoren zoals je salaris en de duur van je dienstverband.

2 + 3. Zelfstandig pensioen opbouwen

Zelfstandigen, waaronder zzp’ers, moeten vaak zelf initiatief nemen voor hun pensioenopbouw. Een duidelijk pensioen voor zzp bestaat niet per se; elk geeft hier zijn eigen indeling aan. Echter, er zijn over het algemeen twee manieren om dit te doen. Dit zijn:

  • Lijfrente: Dit is een verzekering waarbij je periodiek of ineens een bedrag inlegt, dat later in termijnen aan je wordt uitgekeerd als aanvulling op je pensioen.
  • Pensioenrekening (banksparen): Hierbij spaar of beleg je geld op een geblokkeerde rekening voor later. Dit biedt fiscale voordelen, omdat je inleg aftrekbaar is van je belastbaar inkomen.

4 + 5. Beleggen voor pensioen

Beleggen kan een effectieve manier zijn om vermogen op te bouwen voor je pensioen. Er zijn ook hierbij twee manieren om dit te doen. Deze twee zijn:

  • Aandelen en Obligaties: Door te investeren in aandelen en obligaties kun je vermogen opbouwen. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee, zoals marktvolatiliteit.
  • Pensioenfondsen: Dit zijn fondsen die specifiek gericht zijn op pensioenbeleggen. Ze bieden vaak een mix van beleggingen en streven naar een gebalanceerd rendement.

6. Onroerend goed

Investeren in onroerend goed kan een andere manier zijn om voor je pensioen te zorgen. De meest voorkomende hiervan is door als eigenaar van een pand dit te verhuren, en de inkomsten hiervan achter te houden als pensioenpotje. Dit kan een erg betrouwbare en stabiele bron van inkomsten zijn voor je pensioen.

7. Alternatieve pensioenopbouw

Naast traditionele methoden zijn er ook alternatieve manieren om voor je pensioen te sparen. Als zzp’er kun je kiezen voor specifieke pensioenproducten die zijn ontworpen voor zelfstandig ondernemers. Deze bieden flexibiliteit in inleg en zijn afgestemd op de unieke situatie van zzp’ers. Andere alternatieve manieren van pensioen opbouwen zijn bijvoorbeeld investeren in kunst of crypto.

Het opbouwen van een pensioen is een belangrijk aspect van financiële planning en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en risico’s. Het is daarom belangrijk om een methode te kiezen die past bij je persoonlijke situatie en financiële doelen. Door zorgvuldig te plannen en zorgvuldig beslissingen te nemen, kun je werken aan een stabiele en comfortabele toekomst na je werkzame leven.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: