Kennisplatform voor Oost Nederland

Unieke samenwerking vmbo, mbo en hbo bekrachtigd

Geplaatst op 1 juli 2016
Rolstoelbasketbal project Toptraject

Een bijzonder moment gisteren voor het onderwijs in Twente. Afgevaardigden van de deelnemende onderwijsinstellingen van het onderwijsproject Toptraject hebben de unieke samenwerking tussen vmbo, mbo en hbo bekrachtigd. Dit is precies een week voordat de eerste officiële Toptrajectcertificaten aan geslaagde vmbo-leerlingen worden uitgereikt.

Het Toptraject is een doorgaand leertraject (vmbo-mbo-hbo) voor getalenteerde, gemotiveerde en praktisch ingestelde vmbo-ers. Vijf scholen voor voortgezet onderwijs, ROC van Twente en Saxion werken samen in dit project. Doel hiervan is voor leerlingen met de juiste instelling en capaciteiten de mogelijkheid te creëren een hoog opleidingsniveau te behalen.

Toptrajectleerlingen worden vanaf de derde klas op het vmbo en op het mbo aan de hand van aanvullend onderwijs voorbereid op het hbo. Ingezet wordt op het ontwikkelen van studievaardigheden en het verdiepen van de leerstof, die nodig zijn om succesvol het hbo te doorlopen.

Stijging opleidingsniveau in Twente
Het Toptraject draagt bij aan de beleidsdoelstellingen van de regio Twente om het algemene opleidingsniveau van Twente te verhogen en de kansongelijkheid in het onderwijs te verkleinen. Het Toptraject is niet alleen uniek in de regio, maar ook in Nederland. Er is geen andere regio met een samenwerking in deze brede vorm. Vanuit de overheid en andere regio’s is er een toenemende belangstelling voor hoe de Twentse partijen dit project vormgeven.

Een week na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst breekt er voor de scholen opnieuw een heugelijk moment aan. De eerste lichting geslaagde Toptrajectleerlingen krijgt dan het Toptrajectcertificaat uitgereikt. Zij maken in het nieuwe studiejaar binnen het Toptraject de overstap naar het ROC van Twente.

Deelnemers
De deelnemende vmbo-scholen van het Toptraject zijn: Het Assink Lyceum in Haaksbergen, Twents Carmel College Losser, Twents Carmel College Potskampstraat in Oldenzaal, VMBO De Spindel in Hengelo, CSG Het Noordik in Almelo en Het Erasmus, eveneens in Almelo. Pius X College en Gilde College starten in het nieuwe schooljaar met het aanbieden van het Toptraject. De vmbo-scholen werken in het Toptraject nauw samen met ROC van Twente en Saxion.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: