Kennisplatform voor Oost Nederland

Zo bereid je je voor op een presentatie

Geplaatst op 11 december 2024

Moet je een presentatie geven als onderdeel van je studie? Dan wil je natuurlijk een goede indruk maken. Toch kan het behoorlijk spannend zijn. Wist je dat spreken in het openbaar voor veel mensen enger is dan spinnen of hoogtes? Gelukkig zit die angst vaak tussen de oren. Met een goede voorbereiding en een paar slimme tips kun je zelfverzekerd voor de groep staan.

Voorbereiding is alles

Zelfverzekerd presenteren begint bij een sterke voorbereiding. Een goede presentatie staat of valt met de inhoud. Kies een onderwerp dat je interesseert. Verdiep je in de feiten, bijzondere details en opvallende verhalen. Schrijf kernpunten op en deel je informatie op in hapklare brokken. Dat is veel makkelijker te onthouden dan een grote lap tekst. Deze brokken kun je vervolgens samenvoegen tot een boeiend en logisch verhaal. Daarbij is het belangrijk dat je zorgt dat je een goed presentatiescherm tot je beschikking hebt, waarop je bijvoorbeeld ook foto’s kunt laten zien. Maar welk presentatiescherm is geschikt voor het geven van een presentatie? Belangrijk is vooral dat deze makkelijk in gebruik zijn, zodat iedereen ermee overweg kan binnen een organisatie.

Vertel een pakkend verhaal

Een presentatie is geen spreekbeurt. Schrijf dus niet alles uit. Gebruik in plaats daarvan bullet points of korte zinnen als geheugensteun. Begin met een duidelijke introductie die het onderwerp in context plaatst. Zoom daarna in op de belangrijkste punten en voeg voorbeelden of anekdotes toe om het levendig te maken. Visueel materiaal, zoals foto’s of grafieken, houdt de aandacht vast. Wissel uitleg af met interactie door vragen aan het publiek te stellen. Dat maakt je presentatie dynamisch en zorgt voor betrokkenheid.

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefen je presentatie hardop. Het voelt misschien gek om jezelf te horen praten, maar het helpt enorm. Zo ontdek je of je tekst soepel loopt en waar je moet aanpassen. Gebruik een stopwatch om de tijd in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat je niet te lang of te kort spreekt. Een goede verdeling kan bijvoorbeeld zijn:

  • 10 minuten voor de introductie
  • 15 minuten voor het hoofdonderwerp
  • 5 minuten voor de conclusie

Neem jezelf desnoods op met je telefoon. Kijk hoe je overkomt. Let op je houding, toon en gebaren. Zo kun je vooraf verbeteren wat nog niet helemaal goed zit.

Ontspan en vertrouw op je voorbereiding

Met een goede voorbereiding en wat oefening heb je geen reden om zenuwachtig te zijn. Vertrouw op je verhaal en onthoud: het hoeft niet perfect. Je publiek waardeert een authentieke spreker meer dan iemand die alles foutloos oplepelt. Begin rustig, adem diep in en ga ervoor. Probeer om te voorkomen dat je te veel beweeg. Wat vaak goed helpt, is bijvoorbeeld je handen ineengeslagen voor je lichaam of te gebruiken tijdens het vertellen van je verhaal. Zorg ervoor dat je geen pen of ander klein voorwerp vasthoudt, want de kans dat je hiermee gaat ‘spelen’, waardoor het er al snel knullig uitziet, is vrij groot. Ben je nu echt zenuwachtig, dan zijn er ook speciale trainingen waarbij je precies leert hoe je zelfverzekerd over kunt komen.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: