Jaarlijks reikt Michelin sterren uit aan restaurants over de hele wereld. Deze sterrenregen wordt ook aan toeristische bezienswaardigheden uitgereikt die in de Michelin Reisgidsen worden vermeld. De Waag, de historische parel van de Deventer Brink, heeft opnieuw een Groene Michelin-ster ontvangen. “Ontzettend eervol. De Waag in Deventer is het oudste waaggebouw van Nederland en één van dé iconen van onze mooie Hanzestad. Daarom dik verdiend.” vertelt Eelco Versteeg van Museum De Waag.
De selectie van Michelin
De Michelin Reisgidsen voeren reizigers mee naar alle sterrenplekken over de hele wereld. Naar steden, dorpen, kerken, kathedralen, musea, paleizen en kastelen die garant staan voor een ongeëvenaard bezoek, een unieke ervaring. In de praktijk geldt dat als Michelin een bezienswaardigheid met sterren beloont, je die als reiziger gewoonweg niet mag missen. Al meer dan 90 jaar hanteert Michelin negen criteria om die sterren toe te kennen.
Kwaliteitslabel
Net zoals voor restaurants het geval is, wilde Michelin een duidelijke waardering toekennen aan zijn selectie van toeristische bezienswaardigheden, aan de hand van één, twee of drie sterren. Op deze manier zien reizigers in één oogopslag de bijzondere bezienswaardigheden en de niet te missen plekken. “De Waag is voor het tweede jaar op rij beloond met een Michelin-ster. Het betekent dat een bezoek aan De Waag en het museum het omrijden waard is. Ik kan dat natuurlijk alleen maar beamen.” besluit Versteeg.
Over het waaggebouw
In 1528 werd De Waag gebouwd als weeghuis. Handelaren brachten hier hun waar en ijkmeesters controleerden de gewichts- en inhoudsmaten. Het waaggeld was een belangrijke bron van inkomsten voor Hanzestad Deventer. Het laatgotische waaggebouw telt drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Opvallend is de scheve positie van De Waag. Het monument staat circa 80 cm uit het lood. Dit heeft te maken met de ingeklonken grond van de oude verdedigingswal die over de Brink liep en waarop De Waag werd gebouwd.
In de 19e eeuw verdween de weegfunctie en werd het gebouw een ‘Teekenschool’. Even was het zelfs een telegraafstation. Sinds 1915 kan men in Museum De Waag de schatten van de stad bekijken.