Kennisplatform voor Oost Nederland

Leerzaam congres jarige Kwaliteitskring Twente opent ogen

Geplaatst op 22 april 2018

Twente, fit for the future – Slimme technologie & leiderschap. Dat is de titel die het jubileumcongres van Kwaliteitskring Twente (KKT) in Enschede meekreeg. Maar liefst 45 jaar bestaat KKT. En de club is nog springlevend. Zeker 150 gasten komen deze woensdag in maart op het congres bij de UT af. Om kennis op te doen én te delen. En om er een feestje van te maken.

De verschillende ontwikkelingen onder de aandacht brengen, de kennis delen en zo de kwaliteit van het bedrijfsleven omhoog brengen, dat is kortweg het doel van Kwaliteitskring Twente. Het congresprogramma weerspiegelt dit. Bijvoorbeeld bij gastspreker Lodewijk van der Borg. Hij werkt sinds 2003 voor de Kaak Group (machines en productielijnen voor de industriële bakkerijbranche). Sinds 2008 wist hij de omzet van het bedrijf van zo’n 8 naar 180 miljoen te tillen. Hij vergelijkt zijn werkwijze met die van een Romeins legioen: ’Die deden alles wat nodig was: vechten, een fort bouwen, wegen aanleggen, aardappels verbouwen. Knip daarom grote orders op in kleine eenheden’, luidt dan ook zijn devies. Zelf heeft hij daarom onder meer een divisie die potten en pannen voor de bakkerijwereld maakt en een eigen uitzendbureau. 

Geluk meten
Werken met kleine eenheden vraagt wel om leiderschap. En daarbij speelt de factor geluk een belangrijke rol. Kaak heeft hiervoor een heuse geluksmanager. ‘We meten geluk, want we willen weten hoe onze werknemers zich voelen.’ Dat hij een heuse roman schreef, een thriller met de titel Dood in Icer, de Achterhoek connectie, wil de manager ook nog graag kwijt. ‘Het gaat over onze eigen mensen en is een soort stepping stone naar een managementboek.’ Want wat volgens hem vandaag de dag door de opkomst van internet echt niet meer kan? De manager ‘oude stijl’. ‘Kennis is geen macht meer. De truc is dat je je als leider moet opstellen als een soort veredeld internet.’

Plee
Na Van der Borg en andere lezingen volgen een buffet en de presentatie van Willem Poterman. Die houdt een relaas over onder meer Kodak en de filmrolletjes. 131 jaar oud, een omzet van 168 miljoen dollar, 47.000 medewerkers en toch op de fles. ‘Eerst zagen ze geen reden tot innovatie en later ontwikkelden ze hun eigen ondergang’, stelt hij. Op het scherm verschijnen nog wat omgevallen bedrijven. De Verbeterman spoelt ze zichtbaar door de plee. En zo gingen de ogen van veel aanwezigen deze dag open voor de toekomst.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: