Kennisplatform voor Oost Nederland

Aantal leenaanvragen stijgt fors, bedrag gemiddeld ruim €14.000 

Geplaatst op 1 mei 2023
Corona-investeringsregeling voor kleine culturele initiatieven in Overij

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het aantal leenaanvragen steeg afgelopen jaar met bijna 18%. Het gewenste gemiddelde leenbedrag is gemiddeld maar liefst 14.330 euro. Dit blijkt uit het Leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door de verbouwing van het huis en het aflossen van een andere lening.

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen, dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Het hoogste bedrag van gemiddeld 16.945 euro willen Nederlanders graag lenen voor de verbouwing van het huis. Het aantal aanvragen voor dit doel steeg met maar liefst 33,7%. Guido Rodenburg, expert geld lenen van Independer: “Mede door de krappe woningmarkt kiezen Nederlanders vaker voor het verbouwen van hun huis. Ook kiezen veel huizenbezitters voor het verduurzamen van de woning. Hierbij spelen natuurlijk ook de gestegen energiekosten een belangrijke rol”. 

We lenen fors meer voor een auto

Het vaakst willen Nederlanders geld lenen voor de aanschaf van een auto. Het aantal aanvragen voor een autolening steeg fors met maar liefst 32,6%. Gemiddeld willen we 14.156 euro lenen voor een auto. “Nieuwe auto’s zijn flink duurder geworden, dat komt onder andere door de duurdere grondstoffen en de hogere loonkosten. Maar ook tweedehands auto’s zijn flink in waarde gestegen. Dit komt weer omdat er minder op de markt zijn”, aldus Independer-expert geld lenen Rodenburg. 

Landelijk flinke stijging leenverzoeken 

In heel ons land steeg het aantal aanvragen ten opzichte van 2021 met 17,54%, blijkt uit het onderzoek van Independer. “Dat is natuurlijk wel een flinke stijging. We wijzen de aanvragers wel altijd op de risico’s van het lenen. Het moet wel passen in jouw verdere uitgavenpatroon. Er wordt gekeken naar al de inkomsten en uitgaven, maar daarnaast ook naar het bezit van bijvoorbeeld een auto of het hebben van kinderen. Ons onderzoek is gebaseerd op de aangevraagde leningen. Deze zijn niet allemaal toegekend aan de aanvragers”, aldus Independer-leenexpert Guido Rodenburg.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: