Kennisplatform voor Oost Nederland

Achterhoek daagt Nederlandse maakindustrie uit

Geplaatst op 10 maart 2018

De Nederlandse maakindustrie brengt spraakmakende technologische innovaties voort. Ook de Achterhoek draagt hieraan bij en profileert zich als Smart Industry-regio. Om die reden vindt tijdens de Ondernemersavond op 21 maart, als onderdeel van het InnovatieFestival 2018, de uitreiking van de Achterhoek Open Innovatieprijs plaats. Een open, landelijke competitie, waarin technologische innovaties uit het hele land onder de loep worden genomen. Ook u kunt meedingen naar de prijs door uw spraakmakende, technologische innovatie in te zenden.

 

Centraal in de competitie staan producten of diensten van bedrijven uit de maakindustrie. Deze innovaties zijn in samenwerking met andere bedrijven en/of organisaties tot stand gekomen en al op de markt, of worden binnenkort geïntroduceerd. Innovaties zijn er om te delen! Tot en met 1 maart kunt u uw innovatie aanmelden.

Smart Industry-regio
De Achterhoek Open Innovatieprijs is in het leven geroepen om de maakindustrie in de schijnwerpers te zetten. Maar ook om innovaties uit de Achterhoek zichtbaar te maken voor de rest van het land. VNO-NCW Achterhoek is één van de organiserende partijen. “Het past uitstekende bij ons lobbyspeerpunt Innovatie & Duurzaamheid. In de Achterhoek zijn vele vernieuwende bedrijven en bijzondere innovaties te vinden die wereldwijd worden toegepast in diverse producten. Het is jammer dat weinig mensen weten dat deze vindingrijke innovaties gemaakt worden door Achterhoekse bedrijven. Daarom willen we met de Achterhoek Open Innovatieprijs binnen én buiten de Achterhoek laten zien wat hier gebeurt” zegt Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek.

Ondernemersavond
De competitie is begonnen en bedrijven kunnen nog tot 1 maart hun technologische innovatie inzenden via www.achterhoekopeninnovatieprijs.nl. De drie beste inzendingen gaan door naar de finale op de Ondernemersavond bij het ICER in Ulft. De genomineerden krijgen tijdens de finaleavond uitgebreid het woord om hun innovatie toe te lichten en andere ondernemers te inspireren. Een jury met Henk Volberda (Erasmus Universiteit), Arnold Stokking (TNO) onder leiding van Wybren Jouwsma (Bronkhorst High-Tech) én de aanwezige bezoekers bepalen de uiteindelijke winnaar. Uit handen van de juryvoorzitter ontvangt de winnaar een spraakmakende prijs; een netwerkdiner met de juryleden, landelijke publiciteit en natuurlijk een prachtig innovatief vervaardigd kunstwerk. De Ondernemersavond wordt geleid door Charles Groenhuijsen. “Wij kijken erg uit naar de prijsuitreiking”, erkent Wilma Elbertsen. “In voorgaande jaren beperkten we ons tot inzendingen uit de Achterhoek, maar nu, door de keuze voor een landelijke openstelling, denken we veel aandacht te krijgen voor de Achterhoek als innovatieve regio”. Ze nodigt bedrijven nadrukkelijk uit om hun innovaties in te zenden.

De Achterhoek Open Innovatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren uit de Achterhoek, die hun bijdrage voor de komende drie jaar hebben toegezegd. De Achterhoek Open Innovatieprijs is een jaarlijks terugkerende prijs die binnen en buiten de Achterhoek fel begeerd zal zijn!

InnovatieFestival 2018
De Ondernemersdag is een van de programmaonderdelen van het InnovatieFestival 2018, dat ruim een week duurt, van 13 t/m 21 maart 2018, met elke dag bruisende activiteiten voor verschillende doelgroepen.

Op zaterdag 17 maart staat de Techniekdag bij Grijssen Park & Straatdesign in Winterswijk op het programma. De jaarlijkse Techniekdagen in de Achterhoek worden georganiseerd door VNO-NCW Achterhoek en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en de regionale onderwijsinstellingen. Dit enorm succesvolle evenement – gemiddeld 5.000 bezoeker per Techniekdag – richt zich op jongeren van 8 tot 14 jaar. De bedoeling is dat deze doelgroep op een speelse manier met techniek en ICT in aanraking komt en zo enthousiast wordt voor een keuze voor een techniekopleiding. In de week voorafgaand aan de Techniekdag gaan kinderen van de bovenbouw basisschool naar verschillende bedrijven op bezoek om ook op die manier met techniek kennis te maken.

De Achterhoek kent veel technische bedrijven en er zijn veel initiatieven nodig om nu en in de toekomst voldoende technisch geschoolde krachten beschikbaar te hebben. De Techniekdag en de bedrijfsbezoeken dragen daaraan bij, evenals de Bètadag die op 14 maart wordt georganiseerd. Op de Bètadag promoten hogescholen en universiteiten hun opleidingsaanbod qua bètastudies aan Achterhoekse jongeren. Samen met Achterhoekse bedrijven, die hun uitdagende en interessante carrièremogelijkheden voor bètastudenten presenteren, worden jongeren extra gestimuleerd om te kiezen voor een bètastudie en hun stage/afstudeeropdracht bij bedrijven in de Achterhoek te doen.

“De Achterhoek timmert hard aan de weg om zich te profileren als Smart Industry regio. Initiatieven als de Achterhoek Open Innovatieprijs, het InnovatieFestival, Smarthub, de Talententuin en Innovatiehubs zijn uitstekende voorbeelden om de aantrekkelijkheid en de kansen van de regio te laten zien. Daar zetten wij ons met veel energie voor in, zodat bedrijven kunnen groeien en jongeren volop kansen hebben in onze mooie Achterhoek”, zo besluit Wilma Elbertsen. 

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: