Kennisplatform voor Oost Nederland

Achterhoek slaat handen ineen voor natuurinclusieve regio

Geplaatst op 19 december 2019
natuurinclusieve regio

Tijdens een bijeenkomst van Achterhoek Food in de DRU Cultuurfabriek zijn belangrijke stappen gezet om de Achterhoek als natuurinclusieve regio te versterken. Food zal hierbij een centrale rol spelen.

De Achterhoek beschikt over veel potentie om met food wonen, recreatie, landbouw en natuur met elkaar te verbinden. Dit werd duidelijk tijdens een middag, georganiseerd door Achterhoek Food. Bestuurders, banken, boeren, adviseurs en natuurorganisaties volgden de uitnodiging.

Belang van natuur

‘Wie had twee jaar geleden gedacht dat we grote problemen zouden hebben met stikstof, PFAS en droogte?’ vroeg Ria Ankersmit, wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek (Lokaal Belang), aan de aanwezigen. Deze vraag vormde de opmaat voor een betoog waarom we op een natuurinclusieve manier ons landschap moeten behandelen.

Televisiepresentator en duurzaam ondernemer Lodewijk Hoekstra haakte in op de vraag van Ankersmit. ‘Ik kan u vertellen dat stikstof en PFAS niet de laatste stofjes zijn die voor problemen zullen zorgen. Dit is pas het topje van de ijsberg. Zorg dat groen en ecologie het vertrekpunt vormen van elk plan, de positieve effecten volgen dan vanzelf en je voorkomt dergelijke problemen.’

Annemiek Riefel, kennismakelaar vrijetijdseconomie Achterhoek, benadrukte in haar presentatie de rol van het landschap voor het toerisme. Met 265 miljoen euro op jaarbasis is dat een belangrijke inkomstenbron voor de regio. ‘Wandelen en fietsen zijn veruit de belangrijkste activiteiten van toeristen in de Achterhoek. Bied toeristen een aantrekkelijke omgeving met een mooi coulissenlandschap en uitstekende eetgelegenheden. De Achterhoek is een ijzersterk merk met grote bekendheid (top 5 van Nederland) en uitstraling.’

Aan het werk

Met deze informatie in het hoofd zette gastheer Maurits Steverink van Achterhoek Food de ruim vijftig genodigden aan het werk. Een tafel benoemde realiseerbare natuurinclusieve maatregelen. De suggesties liepen uiteen van gebiedseigen bloemenzaden tot klimopbestendige gevels. Aan een andere tafel werd nagedacht over financieringsmodellen. Steverink nam zelf plaats aan een tafel waar de rol van ‘local food’ binnen dit geheel werd besproken. Een suggestie gaf hij meteen mee aan alle aanwezige wethouders: zorg dat kantines alleen nog maar lokale producten serveren.

Enthousiasme

Het enthousiasme onder de deelnemers was groot. Steverink: ‘omdat de hele keten, van banken en bestuurders tot aan grondbezitters, aanwezig is, kunnen we de juiste mensen achter de plannen zetten. Bij goed uitgewerkte plannen hoort een financieringsmodel op de lange termijn. Daar zijn tijdens deze middag de fundamenten voor gelegd.’

 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: