Kennisplatform voor Oost Nederland

Always the best climate

Geplaatst op 23 december 2020

‘Always the best climate’ – daar staat Zehnder voor. Het merk is wereldwijd vertegenwoordigd in twintig landen en levert producten en systemen op het gebied van verwarming, koeling, ventilatie en filtering. Deze producten en systemen dragen bij aan een energiezuinige, comfortabele en gezonde woon- werkomgeving, ook wel een vitaal binnenklimaat genoemd.

Thema gezondheid staat centraal
“Onze missie is om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren door uitstekende oplossingen te bieden voor dit binnenklimaat”, geeft Dorien Terpstra aan. Terpstra vervult per 1 december 2020 de functie als algemeen directeur Zehnder Group Nederland & België. “Een gezonde woon-werkomgeving is, zeker nu mensen meer thuiswerken, nog meer op de voorgrond gekomen. Maar ook wanneer straks mensen deels terugkeren naar de werkplek zal het thema gezondheid centraal blijven staan in onze missie. Duurzaamheid, circulariteit en kennis worden volgens het ‘Think Global, Act Local’-principe vertaald en concreet toegepast in alle bedrijfsprocessen; extern, maar ook intern, van inkoop tot aan verkoop, stellen we gezondheid centraal.”

Meerwaarde creëren

Jan Zagers, Procurement Manager bij Zehnder, is verantwoordelijk voor de inkoopactiviteiten in Nederland. “Bij onze inkoop hanteren we de Total Cost of Ownership (TCO) methode. We gaan niet voor de laagste stuksprijs, maar voor de beste prijs overall. Een van onze leveranciers is bijvoorbeeld Tiem, de sociale werkplaats in Zwolle, waar we elektronische producten laten assembleren. Dat people gedreven aspect geeft mij een goed gevoel.”
Ook de afspraken met leveranciers over returnable packaging is iets waar Zagers trots op is. “Het vergt van mij flink wat overtuigingskracht om te investeren in relatief dure retourverpakking, maar onderaan de streep is dit beter voor de andere twee P’s; Planet en Profit. Ik wordt blij van het feit dat wanneer we eenmaal de inkoopafspraken met onze lokale (MKB) leveranciers in de uitvoeringsfase hebben gebracht, dat ook zij voordelen ervaren. Zo creëer je met elkaar meerwaarde in het hele inkoopproces.”

Duurzaamheid
Zehnder is gevestigd op de Hessenpoort in Zwolle, een bedrijventerrein waarin economische ontwikkeling en ecologie hand in hand gaan. Duurzaamheid is hier zichtbaar in groene corridors met  brede en rijk begroeide watergangen, ruime middenbermen en een rijke flora en fauna. Tegen de hekwerken rond het Zehnder pand groeien stokrozen en zonnebloemen, maar ook snijbonen, peultjes, tomaten- en courgetteplanten waar medewerkers tijdens hun lunchrondje of na werktijd de ‘groenten’ van kunnen plukken. Minder zichtbaar, maar wel groots, is het zonnepanelenpark wat momenteel gerealiseerd wordt op het dak van Zehnder.

Grootschalig zonnepanelenpark op het dak
“Energiewacht Groep Zwolle is een van de vele partners in de realisatie van dit veelomvattende project” licht Marjan Hendriksen, HSE & Facility manager bij Zehnder Groep Zwolle toe. “Je kunt niet ‘zomaar’ een paar panelen op je dak leggen, daar verkijkt men zich snel op. Er komt qua logistiek, vergunningverlening én aansluiting op het net nog flink wat bij kijken.” Na een grondige renovatie van het dak worden nu de eerste panelen gelegd. “De planning is dat half januari de spreekwoordelijke stekker er in kan. Met maar liefst 3.564 panelen verwachten we een jaaropbrengst te realiseren van 1.185.000 kWh per jaar” zegt Hendriksen. “Wanneer je uitgaat van een gemiddeld verbruik per huishouden van 2832 kWh betekent dit dat we in theorie ruim 400(!) huishoudens van hun jaarlijkse energiebehoefte zouden kunnen voorzien. Dat, en de fijne samenwerking met alle partijen, maakt dit een machtig mooi project.”

Advies op maat
Benieuwd hoe Zehnder kan ondersteunen in de realisatie van een gezond, duurzaam en energiezuinig binnenklimaat? Vraag via www.zehnder.nl eenvoudig én gratis advies op maat aan.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: