Kennisplatform voor Oost Nederland

De grootste worden in doseren van grondstoffen voor brood en banket Ambitie van Technology Unlimited kent geen grenzen

Geplaatst op 3 januari 2024
De grootste worden in doseren van grondstoffen voor brood en banket Ambitie van Technology Unlimited kent geen grenzen

Mondiaal de grootste leverancier worden van doseerinstallaties van grondstoffen voor brood en banket. Dat is globaal de ambitie van Technology Unlimited uit Almelo. Wereldwijd maken industriële bakkerijen gebruik van de in Twente ontwikkelde doseerinstallaties voor het afmeten van grondstoffen en vloeistoffen in deze deegproducten. “Internationaal moet ons merk nog verder op de kaart worden gezet”, vindt sales directeur Wesley Rolefes.

De manager is recent teruggekeerd uit de Verenigde Staten waar hij twee grote klanten bezocht. Rolefes vertelt dat hij aan de overkant van de grote plas in een andere wereld terechtkomt. “Daar doseren veel industriële bakkerijen de grondstoffen nog handmatig. Maar doordat wij die markt betreden komt er daar ook steeds meer het besef dat geautomatiseerde doseerinstallaties geen fouten maken, terwijl die kans manueel veel groter is. Onze Amerikaanse klanten zeggen dat onze installaties kwalitatief gezien een leven lang meegaan!”

Fors klantenpotentieel

Technology Unlimited is in 1997 ontstaan als toeleverancier voor de productie van rvs-procesinstallaties. Eén van de oprichters van het bedrijf was bakker en hij vond dat het doseren van grondstoffen veel efficiënter en machinaler moest. Maar er was geen partij in Nederland die deze marktfilosofie met hem deelde, dus toen richtte hij bij zijn bedrijf een afdeling op die zich ging specialiseren in het ontwikkelen en produceren van doseerinstallaties voor industriële bakkerijen. Sinds 2019 focust Technology Unlimited zich alleen nog maar op deze relatief kleine markt. In Oost-Nederland heeft het Almelose bedrijf al een fors klantenpotentieel opgebouwd met Bolletje, Pré Pain, Bakkerij Holland en bakkerij Nollen en landelijk bedient het bedrijf onder andere de bakkerijen van Albert Heijn en Jumbo en Borghesius en Bakker Goedhart. “Ik schat dat we 60 à 70 procent marktaandeel hebben in Oost-Nederland en uiteraard is onze concurrent ook in de regio actief”, vertelt Wesley. “Om door te groeien moeten we wel internationaal opereren. Dankzij onze samenwerking met een Italiaanse leverancier van mix-installaties voor bakkerijen en een softwarebedrijf zijn we meegenomen in hun internationale netwerk van Noord tot Zuid-Amerika en Azië met daarnaast klanten in grote delen van Europa. Dat heeft een enorme groei van ons bedrijf veroorzaakt met wel 40% meer opdrachten vorig jaar ten opzichte van 2022.” Dat betekent ook een forse groei van het aantal medewerkers: van 62 in de coronaperiode tot en met een kleine honderd personeelsleden op dit moment. Rolefes schetst dat Technology Unlimited twee grote projecten per jaar deed en dat zijn er nu circa zes met ongeveer tien kleinere orders. Dat levert voldoende vermogen op om verder te investeren in research & development van nieuwe doseertechnieken. Een activiteit die Technology Unlimited volledig in eigen beheer heeft. “Er is nog zoveel procesontwikkeling mogelijk in deze markt. De bakkerijen willen steeds nauwkeuriger de droge grondstoffen en vloeistoffen (denk aan olijfolie, water en voor de bereiding van brood en banket kunnen doseren. Daarvoor ontwikkelen we allerlei installatietechnieken. Stel dat een klant alleen een doseerinstallatie voor het toedienen van olijfolie of het maken van een krentenwegge wil hebben, dan ontwikkelen wij die voor haar. Daarom ontwikkelen we doseermachines modulair, zodat de klant de installatie langzamerhand kan uitbreiden. En voor die installaties maken we ook zelf de besturingssoftware waarmee de klant allerlei data omtrent hoeveelheid en temperatuur van de grondstoffen kan meten, verzamelen en monitoren. Voor onze operators maken we de software zo makkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk in een Outlook-achtige omgeving.”

Standaardisatie

Behalve modulair, werkt Technology Unlimited met zoveel mogelijk gestandaardiseerde componenten, waardoor deze in zoveel mogelijk doseerinstallaties toegepast kunnen worden. Dat is niet alleen effectiever in het ontwerp- en productieproces, maar dat biedt ook een groter orderpotentieel en meer financieel rendement. “Als je steeds opnieuw het wiel gaat uitvinden voor de klant, dan legt dat een grote druk op onze engineeringafdeling en kun je dus minder projecten aan. In principe leveren we wel een doseerinstallatie op maat voor de klant, maar met gestandaardiseerde onderdelen die we in eigen huis hebben ontwikkeld.”

Uitbreiding pand

De projectomvang voor Technology Unlimited wordt steeds groter. Zo ook het afzetgebied. Groeien is noodzakelijk om de vraag aan te kunnen. Daarom ligt er een concreet plan om het bedrijfsoppervlakte 12.000 m2 uit te breiden met nog eens circa 8 à 10.000 m2. “Ons pand moet echt uitgebreid worden met productie-, assemblage- en opslagruimte want anders zitten we over anderhalf jaar letterlijk en figuurlijk tegen ons plafond. De installaties die we hier opbouwen zijn al zo hoog dat onze bovenloopkranen in de weg zitten… We hebben echt meer ruimte en hoogte nodig.”

Productinnovatie

Behalve deze wens tot uitbreiding liggen er nog meer ambities en uitdagingen. Het vinden van personeel is daar uiteraard één van om de concurrentie net dat stapje voor te blijven. “Dus we doen heel veel aan productontwikkeling en innovatie. Die behoeftes halen we op bij onze klanten. Bijvoorbeeld de overheid stimuleert om brood- en banketproducten van minder suiker en zout te voorzien. Daar proberen wij in mee te denken met de ontwikkeling van onze doseerinstallaties. Een klant uit Bunschoten deed vroeger anderhalve kilo suiker in zijn recept en nu nog maar 300 gram. Maar wel met dezelfde smaakbeleving dus hij voegt alternatieve grondstoffen aan toe. Aan die wensen kunnen onze producten prima tegemoetkomen.” En last but not least vormen de hoge prijzen voor grondstoffen van brood (denk aan bloem en meel) dankzij de oorlog in Oekraïne een uitdaging voor de bakkerijen, de klanten van Technology Unlimited. “Door die hoge prijzen moeten onze klanten zuiniger omgaan met hun grondstoffen, dus ontwikkelen we allerlei terugwin- en retourinstallaties voor bijvoorbeeld bloem of zaden die gebruikt worden voor de bereiding van brood. Kortom; wij halen het maximale uit het doseren van grondstoffen en vloeistoffen voor brood en banket, zonder dat die installatie heel groot wordt.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: