Kennisplatform voor Oost Nederland

Amerikaanse bedrijven investeren in Twents onderzoekscentrum TPRC

Geplaatst op 10 november 2016
TPRC Research lab

Met ingang van 1 november zijn Vaupell | SB Aero en ATC Manufacturing toegetreden tot het ThermoPlastic composites Research Center. Vaupell en ATC gaan samenwerken met TPRC en haar industriële en academische leden met als doel om wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen voor nieuwe toepassingen van thermoplastische composieten te versnellen. De toetreding van deze twee Amerikaanse bedrijven bevestigt de leidende positie van TPRC en de regio Twente op het gebied van thermoplastische composiet materialen.

Thermoplastische composieten zijn lichtgewicht materialen die, in tegenstelling tot de traditionele thermoharder composieten, uitermate geschikt zijn voor geautomatiseerde productie in grote series. De laatste jaren vindt er een duidelijke en snelle groei plaats in de toepassing van deze materialen door bijvoorbeeld de luchtvaart- en auto-industrie.

De regio Twente speelt in deze ontwikkeling een belangrijke rol door haar sterke kennisbasis. Naast TPRC en de Universiteit Twente, die zich met name richten op materiaal- en procesonderzoek, is er ook een, door Saxion Hogescholen geïnitieerd, applicatiecentrum voor midden- en kleinbedrijf. Bovendien wordt er op de Technology Base Twente een pre-productiefaciliteit ontwikkeld waar bedrijven terecht kunnen voor het optimaliseren en valideren van de productie op werkelijke schaal, ondersteund door de nodige automatisering. Deze ontwikkelingen zullen de wereldwijd leidende positie van Twente op het gebied van thermoplastische composieten verder versterken.

Hoogwaardige kunststoffen & composieten
Vaupell | SB Aero ontwerpt en produceert op maat gemaakte high performance kunststof en composiet onderdelen voor de luchtvaartindustrie. De componenten en assemblages van Vaupell worden gebruikt voor zowel het interieur van vliegtuigen alsook de structuur. Henny van Dijk, Managing Executive Officer van Vaupell | SB Aero kijkt uit naar de samenwerking met TPRC: ‘Thermoplastische composieten, zowel basismaterialen als producten, zijn van wezenlijk belang voor het toekomstige succes van Vaupell | SB Aero. Het is enerverend om onderdeel te zijn van dit team, dat zo toegewijd is aan de verdere ontwikkeling van thermoplastische composieten. ‘

Persvormen van composieten
ATC Manufacturing is een vooruitstrevende onderneming die gespecialiseerd is in het persvormen van thermoplastische composieten. ATC Manufacturing biedt, in de eerste plaats, kwalitatief hoogwaardige composiet onderdelen aan voor de luchtvaartindustrie, en is ook betrokken in verdere projecten die betrekking hebben op haar kerncompetenties.  Ook Steve Cease, President ATC, kijkt uit naar de samenwerking: ‘We zijn lid geworden van TPRC om de kennisopbouw omtrent thermoplastische composiet materialen en processen verder te versnellen, samen te werken met de technologische top en om toegang te krijgen tot de high tech infrastructuur bij TPRC.’

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: