Kennisplatform voor Oost Nederland

Anamet Europe en Gelre Metaalwaren winnaars IJzersterk bedrijf 2018

Geplaatst op 29 juni 2018

Medewerkers mee laten denken, sturen op saamhorigheid, veiligheid ook hoog op de agenda bij het management, dat zijn allemaal kwaliteiten die we zien bij Anamet Europe en Gelre Metaalwaren. Het zijn bedrijven die aan de weg timmeren, uit willen blinken. Als bedrijf. En voor hun mensen: ’s avonds gezond thuiskomen is voor hen het allerbelangrijkste. Deze bedrijven delen nog wat kenmerken. Normen, overtuigingen en gedragingen die maken dat veiligheid leeft en op de vloer zichtbaar is. Anamet Europe en Gelre Metaalwaren zijn daarom verkozen tot 5xbeter IJzersterk bedrijf 2018. Tijdens het negende 5xbeter Congres 25 juni jl. in de Evenementenhal in Gorinchem ontvingen de beide bedrijven een plaquette uit handen van ‘hun’ Verbetercoach.

Anamet Europe
Bij Anamet Europe in Amsterdam laten ze hun medewerkers veel meedenken aan de voorkant van veranderingen. Het management stuurt sterk aan op saamhorigheid, ook met alle verschillende achtergronden van mensen: “Wij zijn Anametters”. Volgens Verbetercoach Annemieke Leegwater zit veilig en gezond werken ingebakken in de dagelijkse gang van zaken bij Anamet. ‘Even snel’ is uitgebannen, de KAM-coördinator Wim Ottink loopt regelmatig rondes door de fabriek en spreekt medewerkers direct aan als de veiligheid of gezondheid in het geding is. De resultaten van de oogrondes staan standaard op de agenda van het management over kwaliteit en veiligheid. Uiteraard heeft Anamet afspraken gemaakt over veilig gedrag. Maar daar blijft het niet bij. “Ik geef uitleg waarom we bepaalde afspraken hebben gemaakt en maak de waarden van de regels duidelijk”, aldus Ottink. Hiermee is veel draagvlak bij de werknemers ontstaan. “Voortdurend kijken, praten en zo nodig aanwijzingen geven: blijven communiceren is hier het devies”.

Gelre Metaalwaren
Peter van Loon is zowel directeur als preventiemedewerker bij Gelre Metaalwaren. Voor velen een spanningsveld, voor Peter van Loon een vanzelfsprekendheid. Hij heeft veel aandacht voor de balans tussen werk en privé en voor zoals hij dat noemt ‘opladen’. Verbetercoach Marti Beefting bezocht Gelre Metaalwaren in Lichtenvoorde voor het eerst in november 2015. Peter zat toen met de handen in het haar, omdat hij niet wist waar te beginnen. “Ik ben met hem aan de slag gegaan, te beginnen bij de RI&E. Van hieruit is hij de 5xbeter instrumenten op gaan pakken. Als je de lijst bekijkt van wat hij sindsdien gedaan heeft, zie je waarom ik het bedrijf heb genomineerd. Ik ken Peter als een directeur die de zaken wat betreft veiligheid en gezondheid optimaal wil hebben, zijn werknemers zijn zijn belangrijkste kapitaal.”

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: