Kennisplatform voor Oost Nederland

Avondopenstellingen Rijksmuseum Twenthe: Artemisia by Night

Geplaatst op 8 februari 2022
Avondopenstellingen Rijksmuseum Twenthe: Artemisia by Night

De deuren van de musea zijn weer open en de spectaculaire tentoonstelling Artemisia. Vrouw & Macht trekt sindsdien veel bezoekers. Speciaal voor deze tentoonstelling opent Rijksmuseum Twenthe in Enschede nu ook op enkele avonden tot 22.00 uur haar deuren, zodat nog meer bezoekers de tentoonstelling kunnen bewonderen.

Op deze speciale ‘Artemisia by Night’-avondopenstellingen is er muziek in het museum van Gadjo Dillo, pizza en verzorgt het museumcafé een Italiaanse maaltijd. De Maakers (Theatermakerij Enschede en de Reisopera zijn met de muzikale theatervoorstelling ‘Artemisia’ op verschillende tijdstippen te zien in de Gobelinzaal van het museum.

Muzikale theatervoorstelling

Iets weten is ook maar een kwestie van een perspectief geloven. Je vindt waar je naar zoekt, of wat een ander wil dat je vindt. Een vrouw ontleent haar waarde aan haar schoonheid en Judith had Holofernes nooit kunnen vermoorden zonder hem eerst te verleiden. Haar kracht was niet haar onverschrokkenheid. Ze was gewoon mooi. In onze geschiedenis bestaan geen vrouwen. Te zwak of stilgezwegen om anders dan als muze in de boeken benoemd te worden. Er werd wel over hen geschreven, vol hoon of aanbidding, maar het kwam nooit van de vrouwen zelf. Wie was dan die uitzondering wiens schilderijen volledige vrouwen lieten zien? Vrouwen met een mening en ambitie, wraakzucht en angst.

Drie vrouwen bevragen in een interdisciplinaire muziektheatervoorstelling via nieuwe perspectieven het imago en het leven van Artemisia Gentileschi; “de geniale uitzondering”.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: