Kennisplatform voor Oost Nederland

BankGiro Loterij verrast met cheque van 365.000,-

Geplaatst op 13 februari 2018

Met een smoes was directeur Arnoud Odding zondagmiddag naar Museum TwentseWelle gelokt. Daar verraste Ilse de Lange, ambassadeur van de BankGiro Loterij, hem met een cheque van maar liefst 365.000 euro! Een bijdrage voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek.

Grote verrassing
Museum TwentseWelle ontvangt jaarlijks, als partner van de BankGiro Loterij, financiële ondersteuning en heeft halverwege 2017 een extra bijdrage gevraagd voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek. Dat deze aanvraag gehonoreerd zou worden was een complete verrassing. “Wat een waanzinnig bedrag. Hiermee kunnen we de vernieuwing van TwentseWelle enorm versnellen! Dit is zo ongelooflijk mooi voor de toekomst van het museum”, was de eerste reactie van Odding.

Nieuwe koers
TwentseWelle heeft enkele moeilijke jaren achter de rug waarbij het te maken kreeg met zware bezuinigingen en helaas ook afscheid moest nemen van medewerkers. De nieuwe directeur Arnoud Odding koos voor een radicaal andere koers.  “We hebben onszelf de opdracht gegeven om het meest innovatieve museum van Nederland te zijn; een museum waar het niet draait om passief kijken maar vooral om meedoen en om creativiteit”, aldus Odding. “Een museum voor liefhebbers, voor professionals en voor families, een museum waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze graag terugkeren.

Museumfabriek
De Twentse Museumfabriek is de verzamelnaam voor een aantal grote vernieuwingen om dat doel mogelijk te maken. Naast een nieuw auditorium en de aanzienlijk uit te breiden familiewerkplaatsen – die de afgelopen twee jaar al zeer succesvol waren – komt er een Maker Space die niet alleen gebruikt zal worden voor professionals maar ook door ontwerpers, studenten en vooral door educatieve groepen uit het voortgezet onderwijs. Een ander onderdeel van de museumfabriek is het Twentelab waar liefhebbers, kenners en vrijwilligers – ten overstaan van het publiek – aan het werk kunnen met het erfgoed. Dat kunnen ze zowel in een nieuw collectiecentrum met depot, restauratieatelier en fotostudio als in een fors kenniscentrum met bibliotheek en uitgebreide onderzoeksfaciliteiten.
In de museumfabriek wordt gemaakt; vindt educatie plaats; wordt ontwikkeld en wordt het erfgoed bestudeerd. En juist dat erfgoed is bij TwentseWelle ongelooflijk rijk, mede omdat het museum nauw samenwerkt met Rijksmuseum Twenthe. Het Twentelab is daarom een samenwerkingsproject tussen deze beide ‘Roombeekmusea’. Met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan TwentseWelle de beslissende stap zetten naar het museum waar alles draait om creativiteit en meedoen.

Belangrijke steun voor cultureel erfgoed Nederland
De schenking aan TwentseWelle is alvast bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 20 februari plaatsvindt in het Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dan een record miljoenenbedrag naar cultuur in Nederland. De helft van ieder lot gaat naar musea en andere Nederlandse culturele organisaties, waaronder TwentseWelle in Enschede. Op het Goed Geld Gala onthult de BankGiro Loterij welk totaalbedrag zij in 2018 kan schenken aan musea en culturele organisaties en hoe zij dit bedrag verdeelt. Vorig jaar was dit een bedrag van ruim 66,9 miljoen euro. Ook verrast de loterij dan andere culturele instellingen met een extra schenking voor een bijzonder project. Dankzij deze steun blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor een breed publiek.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: