Kennisplatform voor Oost Nederland

Basisschool Telgenborch uit Almelo wint landelijke finale FIRST LEGO League

Geplaatst op 15 maart 2024
Basisschool Telgenborch uit Almelo wint landelijke finale FIRST LEGO League

Team Zunder de Mudder van Bassisschool Telgenborch uit Almelo mag zichzelf de trotse winnaar noemen van FIRST® LEGO® League Challenge in Nederland. Afgelopen schooljaar gingen ze aan de slag met het ontwerpen en programmeren van een LEGO®-robot en bedachten ze een innovatieproject binnen het thema MASTERPIECESM. Tijdens de landelijke finale ging het team ervandoor met de felbegeerde Champion’s award. Hiermee heeft de school zich voor het tweede jaar op rij gekwalificeerd voor het World Festival in Houston.

Vanaf de start van het schooljaar zijn ruim 11.000 jongeren aan de slag gegaan met FIRST LEGO League. Deze internationale technologiewedstrijd daagt jongeren van 4 t/m 15 jaar uit om hun technische talenten te ontdekken aan de hand van LEGO®. Hiermee ontwikkelen ze essentiële digitale en communicatieve vaardigheden.

Landelijke finale

Dit jaar vond de landelijke finale op zaterdag 9 maart plaats bij 1931 Congrescentrum in ’s-Hertogenbosch. De 41 deelnemende teams gingen de strijd met elkaar aan in uitmuntende robotwedstrijden, waarbij ze de door henzelf ontworpen en geprogrammeerde robots in actie lieten zien. Daarnaast overtuigden ze de jury met hun presentaties over hun zelfbedachte innovatieproject. Ook konden deelnemers en bezoekers zich de hele dag vermaken in de Experience Area, waar diverse workshops aangeboden werden om jongeren verder te inspireren en enthousiasmeren voor wetenschap en technologie.

Winnaar

Tijdens het evenement zijn binnen zeven categorieën verschillende awards uitgereikt. Het Almelose team Zunder de Mudder mag zichzelf de trotse winnaar noemen van de hoofdprijs: de Champion’s Award. Ze blonken uit met een hoge score tijdens de robotwedstrijd en hun innovatieve ideeën. Een teamlid reageert vol ongeloof op de winst: “Dit is echt een droom die uitkomt! Ik heb nog nooit zoiets groots gewonnen.” Van 17 tot en met 20 april 2024 zullen zij Nederland vertegenwoordigen op het World Festival in Houston, Verenigde Staten.

Over FIRST LEGO League

FIRST LEGO League is een onderwijsprogramma dat kinderen uitdaagt de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken. De focus ligt op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics)-leren en robotica in het onderwijs. Het programma bestaat sinds 1998 en vindt inmiddels in 110 landen plaats. Sinds 2004 is Nederland er daar één van, waar Platform Talent voor Technologie op dit moment uitvoerend partner is. FIRST LEGO League is opgedeeld in drie divisies: Discover (4 t/m 6 jaar), Explore (6 t/m 10 jaar) en Challenge (9 t/m 15 jaar). Alle leeftijdscategorieën gaan in het onderwijsprogramma op een andere manier aan de slag met LEGO®. Het wedstrijdelement wordt in Nederland alleen voor Challenge aangeboden.

foto: Thomas Vugs

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: