Kennisplatform voor Oost Nederland

Batenburg loopt voorop met selectief solderen

Geplaatst op 22 juni 2017
Batenburg loopt voorop met selectief solderen

Het in Goor gevestigde bedrijf Batenburg Industriële Elektronica beschikt sinds kort over een selectief soldeermachine, waarmee hoogwaardige elektronica-assemblage kan worden uitgevoerd. Het gaat om de ERSA Ecoselect 4. Batenburg is het eerste bedrijf in de Benelux waar deze machine operationeel is. ERSA is marktleider op het gebied van soldeermachines.

Voor het assembleren van PCB’s en andere elektronica zijn er drie soldeertechnieken: machinaal golfsolderen voor eenvoudige solderingen in grote aantallen, handsolderen voor het kleinschalige werk en selectief solderen voor precisiewerk van hoge kwaliteit. De selectief soldeermachine werkt net als bij het handsolderen met kleine puntjes, maar dan exact op de juiste positie en zonder enige verspilling van tin. Dit levert een uiterst stabiele constante kwaliteit, waarbij nauwgezet conform het ontwerp wordt geproduceerd. Dit is een vereiste in bijvoorbeeld de medische- en vliegtuigindustrie, waarvoor Batenburg werkzaam is. Maar ook andere industrieën vragen topkwaliteit. De kostprijs is ook nog eens lager, want ten opzichte van het handsolderen kan de machine veel sneller werken en een grotere productie leveren. Bovendien wordt er minder tin en energie gebruikt, waardoor er duurzamer gewerkt kan worden.

Veeleisende high-tech sectoren
Manager Operations Rene Temmink van Batenburg Industriële Elektronica is dan ook erg blij met de aanwinst. Bestaande klanten kunnen beter worden bediend en er ontstaat ruimte om de klantenkring te verbreden; met name vanuit veeleisende high-tech sectoren. ‘We kunnen bovendien dankzij het precisie-solderen kleinere componenten assembleren. Die worden steeds kleiner, omdat apparaten ook steeds kleiner worden. Aan die ontwikkeling dragen wij een steentje bij, dankzij deze machine.’

Temmink en zijn operators zijn in de afgelopen maanden druk bezig geweest met het instellen van de machine en het eigen maken van de werkwijze. Daar waar de PCB’s voorheen voorbij kwamen rollen op een werkbank en ze stuk voor stuk met de hand gesoldeerd werden, is het nu een kwestie van de machine programmeren en inladen. Waarbij zelfs dat laatste automatisch kan, met behulp van een cassette-systeem en aanvoer via een lopende band.

Vooraanstaande positie
Batenburg Industriële Elektronica versterkt met deze voor de Benelux unieke machine zijn vooraanstaande positie als specialist op het gebied van elektronica-assemblage. Met 80 gedreven collega’s assembleert, test en bouwt het bedrijf verschillende elektronicaproducten. Voor tal van veeleisende markten worden technisch hoogwaardige PCB’s geproduceerd, zowel via SMD-techniek als ook met de conventionele through hole methodiek.

Dat kan in grote series, maar de bedrijfsvoering komt het meest tot zijn recht bij de fabricage van prototypes en kleine tot middelgrote klantspecifieke series. Ook verzorgt Batenburg de complete samenbouw, boxbuilding, voor haar klanten.

Volledig geteste units, bestaande uit ondermeer geassembleerde PCB’s, bekabeling en behuizing, worden indien gewenst op maat verpakt en -voorzien van een handleiding- geleverd.

Universiteit Twente
Batenburg Industriële Elektronica opereert in een bij uitstek high-tech georiënteerde -en inspirerende- regio rond de Universiteit Twente. Daardoor is het bedrijf voortdurend goed geïnformeerd over de nieuwste technische ontwikkelingen.

De uiterst flexibele, kwalitatief hoogstaande en opvallend klantgerichte manier van werken ziet u bevestigd in de ISO 9001:2008 en de ISO 13485 accreditatie voor medische producten. Bovendien zijn alle productiemedewerkers IPC gecertificeerd. Zij hebben een dienstverlenende instelling, met oog voor de dagelijkse praktijk van de opdrachtgevers. Daartoe beschikt het bedrijf over een uitgebreid pakket inspectie- en testmethoden. Waaronder innovatieve pasta-inspectie, x-ray en flying probe tests.

 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: