Kennisplatform voor Oost Nederland

BCTN en Vos Transport Group zorgen met vervoer over water voor duurzaam alternatief

Geplaatst op 17 januari 2024

Na jaren van intensieve samenwerking tussen BCTN, Vos Transport Group en de gemeente Deventer kondigen zij met trots de opening aan van de langverwachte containerterminal in Deventer. De nieuwe container terminal zal vanaf 1 januari 2024 een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van het containertransport in Deventer en omliggende gemeentes.

Met vijf havenarmen is Deventer één van de grootste binnenhavens van Nederland. Om deze binnenhaven als groeimotor voor de regionale economie te laten werken, is door de gemeente Deventer het initiatief genomen voor de verkenning van het vervoer van containers per binnenvaart. Goederenvervoer over water wint steeds meer aan belang als duurzaam alternatief voor het wegtransport.

Containerterminal: 7.500 vierkante meter
Het initiatief voor de containerterminal werd in 2016 genomen, toen BCTN, Vos Transport Group en de gemeente Deventer gezamenlijk begonnen met besprekingen over de mogelijkheid van een terminal aan de Westfalenstraat 18-20. Begin 2023 is de 160 meter lange kademuur verstevigd. Afgelopen september heeft de gemeente Deventer het terminalterrein officieel overdragen aan Inland Terminal Deventer, dat de exploitatie hiervan voor zijn rekening zal nemen. De containerterminal heeft een oppervlakte van 7.500 vierkante meter, met de mogelijkheid tot verdubbeling in de komende jaren. De totale capaciteit van de terminal bedraagt 30.000 TEU. Er zullen wekelijks meerdere afvaarten plaatsvinden tussen de terminal in Deventer en de haven van Rotterdam, waardoor een efficiënte- en duurzame verbinding wordt gecreëerd voor containervervoer.

Elektrisch varen en op waterstof
De Port of Deventer kijkt uit naar start van de containerterminal en de positieve impact die dit zal hebben op het verduurzamen van het transport in de regio. Initiatiefnemers BCTN en Vos Transport Group zijn koploper bij Lean & Green en dragen daardoor al jaren bij aan een schonere en efficiëntere logistiek. Zo vaart BCTN bijvoorbeeld sinds deze zomer met de H2 Barge 1. Dit door waterstof aangedreven schip vaart in een reguliere lijndienst tussen Rotterdam en Meerhout. Met dit zero-emissieschip wordt jaarlijks liefst 2.000 ton CO2 bespaard. Ook elektrisch varen heeft de toekomst. Zo gaat vanaf april 2024 het schip de Den Bosch Max Groen elektrisch en emissie-loos varen met uitwisselbare batterijen.

Unieke waterstof truck
Samen participeren de bedrijven ook in het project DreamH2aul waar binnen beide bedrijven een waterstof truck laten bouwen die uniek zal zijn in Europa. Deze trucks zullen in het eerste gedeelte van 2024 de weg op gaan. Voor Vos Transport Group is dit al het tweede waterstof aangedreven voertuig, die het bedrijf in gebruik zal gaan nemen. BCTN en Vos Transport Group richten zich met deze oplossingen duidelijk op duurzame, geïntegreerde transportoplossingen en -diensten die de toeleveringsketen van hun klanten dekken. Dit alles onder het motto Samen bereiken we meer.

Ook uw partner voor goederenvervoer over water
Verscheept of ontvangt u als bedrijf goederen per container? Zo ja, dan kan de Inland Terminal Deventer iets voor u betekenen! Het vervoeren van een zeecontainer per binnenvaart naar Rotterdam in plaats van per vrachtwagen kan veel voordelen hebben op financieel en duurzaam gebied. Neem vrijblijvend contact met ons. Dat kan door naar info@inlandterminaldeventer.com een mail te sturen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: