Kennisplatform voor Oost Nederland

Beter bouwen met centraal data- en communicatieplatform: Bespaar tijd en kosten met Buildify

Geplaatst op 10 januari 2024
Beter bouwen met centraal data- en communicatieplatform

Een projectleider, werkvoorbereider of opzichter in de bouwsector herkent het probleem wel. Hij zoekt zich in de mailbox suf naar die laatste versie van een detailtekening, maar kan hem niet vinden. Partijen gaan elkaar bellen en mailen met als gevolg nodeloze vertraging. Dat kost bakken met geld. Met het centrale data -en communicatieplatform Buildify kunnen de projectpartners zich onnodig tijdverlies en faalkosten besparen. Daar zijn de ontwikkelaars uit Staphorst van Club Beter Bouwen van overtuigd.

De faalkosten in de bouw zijn verschrikkelijk hoog: circa 8 tot 12 procent van de winstmarge op een project gaat verloren aan conflicterende ontwerp- en uitvoeringsissues, communicatiestoornissen tussen projectpartners en co-makers, verstoring van de planning of gebrekkige informatievoorziening. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ biedt Buildify een all-in-one oplossing. In deze projectmanagementtool zijn diverse softwaremodules geïntegreerd. Zoals: een planningstool, een tool voor issuemanagement, een tool voor beheer en uitwisseling van 3D documenten (tekeningen, gebouwmodellen), een ticketsysteem om issues in te schieten et cetera. “Met Buildify kunnen partners en toeleveranciers in een bouwproject het bouwproces vanaf ontwerp tot en met realisatie optimaliseren. Dit platform is onderdeel van onze visie Beter Bouwen, dat wil zeggen slimmer, efficiënter en sneller met elkaar samenwerken om faalkosten te minimaliseren en het informatiemanagement te verbeteren”, zegt Steven Gerrits, operationeel manager van partnerorganisatie Productivity.

Centraal datasysteem

Het managen van informatie en data is sterk voor verbetering vatbaar in de bouwsector. Relatief veel partijen in de bouwkolom werken gefragmenteerd; de ene werkt met planningstool A en de ander met B, terwijl de ene een documentbeheertool X hanteert en de ander Y. Het gevolg laat zich raden: chaos in de uitwisseling van data en informatie. Met een centraal datasysteem (ofwel in vaktermen een Central Data Environment – CDE) zoals Buildify voorkom je die chaotische onoverzichtelijke situaties waarin data en informatie zoekraken of niet meer terug te vinden zijn in de smurry van mail -en WeTransfer verkeer. “Wij brengen al die tools en applicaties onder in één platform en dat is vrij uniek voor de bouwsector. De onderlinge communicatie moet strakker verlopen, het issue-management efficiënter geregeld worden en dan zul je zien dat je een aantal procenten van die faalkosten afhaalt”, vertelt product-eigenaar van Buildify, Gerco Dekker.

Digitale procesoptimalisatie

Dit digitale procesoptimalisatieproduct ontstond vanuit frustratie bij ontwerppartner Buro de Haan uit Staphorst die een opdracht had om de nieuwbouw van een bedrijfsgebouw in Hardenberg te ontwerpen en engineeren. Volgens directeur Arjan de Haan moesten 3D bestanden met circa 200 mensen gedeeld worden in de projectketen. “Het was gigantisch kostbaar om eenieder een licentie van de software te geven om die bestanden in te zien, te bewerken en uit te wisselen. Toen werd besloten om Buildify te ontwikkelen. In eerste instantie was het bedoeld om 3D bestanden uit te wisselen, maar vanuit aannemersbedrijven kwam er steeds meer behoefte om er meer tools zoals issue-management en planning op het geautoriseerde platform onder te brengen.”

Verspreiding als olievlek

Vanuit de regio verspreidt Buildify zich als een olievlek over Nederland. Steeds meer architecten, aannemers, prefab bouwers en toeleveranciers maken er gebruik van en profiteren van de voordelen. Voor welke functionarissen is het platform eigenlijk bedoeld? “In eerste instantie voor de projectmanagers. Buildify is in feite ook een projectmanagementtool. De projectmanager moet samen met de uitvoerder op de bouwplaats in het platform dezelfde plattegrond of tekening kunnen bespreken op de Bouwplaats-app, een onderdeel van Buildify. De projectleider verstuurt via het platform de laatste versie aan de uitvoerder en beide hebben hetzelfde document voor zich”, geeft Dekker een voorbeeld.

4D planning

Zoals gezegd werken de projectpartners in Buildify ook met een integrale planning waardoor activiteiten qua organisatie en tijd beter op elkaar worden afgestemd, zodat er geen onnodige vertragingen kunnen ontstaan. Dekker: “In feite kun je de taak betonstorten koppelen aan een type betonvloer en modelmatig kun je de inbouw van vloeren en wanden door de tijd eenvoudig opbouwen in het 3D-model. Door de planning te koppelen aan het 3D-model creëer je in feite een 4D planning. Een andere optie is dat je de inzet van bepaalde bouwkranen binnen Buildify koppelt aan de planning, waardoor je er zeker van bent dat een kraan bijvoorbeeld niet vijf weken niks staat te doen.”

Wet Kwaliteitsborging

De Wet Kwaliteitsborging, die binnenkort wordt ingevoerd in de bouwsector, heeft als een soort katalysator gewerkt voor de verdere ontwikkeling van Buildify. Vanwege deze wet moet de aannemer aantoonbaar maken dat het project deugdelijk is uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Bouwbesluit en de gemaakte afspraken met de opdrachtgever. “Die toetsing aan het Bouwbesluit door middel van het overleggen en uitwisselen van allerlei data, het checken van bepaalde issues en het maken van een risico-inventarisatie zijn geïntegreerd in Buildify en dus prima toepasbaar voor de Wet Kwaliteitsborging”, vertelt Gerrits. De initiatiefnemers hebben de medewerkers van Buro de Haan en de prefab woningbouwer Groenveste al volop laten testen met Buildify en de ervaringen komen overeen met de positieve verwachtingen: beter, efficiënter, goedkoper en sneller bouwen. Voor 10 euro in de maand heeft de gebruiker al een basispakket waarmee hij enkele uren later al mee aan de slag kan. Ongeacht hoeveel modules en functionaliteiten de gebruiker wil benutten, de kosten van het Basic maandabonnement blijven gelijk. Voor 75 euro per maand profiteert de gebruiker van alle functionaliteiten die Buildify te bieden heeft. De tool is ook gratis te proberen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: