Kennisplatform voor Oost Nederland

Door bewustwording besparen studenten duizenden euro’s

Geplaatst op 24 april 2017
Door bewustwording besparen studenten duizenden euro’s

Studenten blijken in staat duizenden euro’s te besparen op de energierekening van hun studentenhuis. Deze conclusie kan ook dit jaar weer getrokken worden uit de uitslag van de Student Energy Race 2016-2017. In vier studentensteden bespaarden 120 studenten in elf DUWO-studentenhuizen gemiddeld 21 procent aan stroom en gas. Het winnende huis Bursestraat 53-61 in Deventer bespaarde 39,3 procent, oftewel 255 euro per bewoner. Michiel Ensink, bij DUWO verantwoordelijk voor duurzaamheid, reikte de hoofdprijs uit aan de winnaar tijdens een eindfeest in Leiden op 20 april 2017. De studenten mochten kiezen: een 50” televisiescherm of een SMEG-koelkast.

Studentenhuis Wagenstraat in Den Haag werd met een besparing van 35,1 procent een goede tweede. De prijs voor de Kleinste Voetafdruk (de CO2-uitstoot per jaar) ging naar Coenderstraat 1 in Delft met een voetafdruk van 864 kilogram CO2 per bewoner.

De wedstrijd kreeg dit jaar een extra dimensie: zes studentenhuizen plaatsten een ludiek filmpje over hun energyrace op Facebook. De makers van het filmpje met de meeste likes wonen in de Coenderstraat 1 in Delft.

Lustrumrace
De Student Energy Race is een jaarlijks terugkerende energiebesparingswedstrijd die studentenhuis­vester DUWO organiseert onder haar studentenhuizen. Inmiddels is gebleken dat deze wedstrijd tot gigantische besparingen leidt bij studenten en dat terwijl ze nauwelijks technische hulpmiddelen gebruiken.

Aan het begin van de wedstrijd worden studenten geconfronteerd met hun energiegedrag. Vaak blijken ze allesbehalve bewust bezig te zijn, wat leidt tot torenhoge energierekeningen. Door vervolgens bewustwording en een wedstrijdelement te koppelen, worden de deelnemers een aantal maanden – in het stookseizoen – stevig getraind in energiezuiniger gedrag.

Ook dit jaar werpt de Student Energy Race zijn vruchten af. Sommige deelnemers konden hun energieverbruik zelfs meer dan halveren. Het gevolg hiervan is dat deze studenten aan het eind van het jaar honderden euro’s per persoon terug zullen krijgen. Per huis kan dat dus dik in de duizenden euro’s lopen.

Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de race wordt gehouden. In drie Leidse studentenhuizen ging ooit de eerste race van start, later sloten studentenhuizen in Delft en Den Haag zich aan. En dit lustrumjaar deden ook drie studentenhuizen in Deventer mee.

In Leiden gaat het om de studentenhuizen Herengracht 80, Nieuwsteeg 33 en Morsweg 138; in Delft om de Goeman Borgesiusstraat 2, Coenderstraat 1 en Julianalaan 87; in Deventer Van Twickelostraat 9 en Bursestraat 101-107 en 53-61 en in Den Haag Wagenstraat 140 en Wagenstraat 180.

App
Voor de Student Energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app op de smartphone realtime hun eigen energiegedrag en dat van de deelnemende huizen zien.

Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema. Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: