Kennisplatform voor Oost Nederland

Bi-directionele getijdenturbine tweede plek in categorie Aquatech Innovation Award 2017

Geplaatst op 1 november 2017
Bi-directionele getijdenturbine tweede plek in categorie Aquatech Innovation Award 2017

Tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de Aquatech is de bi-directionele getijdenturbine van Pentair Fairbanks Nijhuis tweede geworden in de categorie ‘innovatie – nog niet op de markt’ van de Aquatech Innovation Award. Een werkend prototype is gedurende Aquatech te bekijken in de Pentair stand in hal 1, standnummer 332.

De bi-directionele getijdenturbine is geoptimaliseerd voor het opwekken van energie uit het getij en scoort daarnaast bijna 100% op visvriendelijkheid. Een unieke combinatie die op de markt nog niet verkrijgbaar is. Directeur Gerard Scholten: “Het is natuurlijk jammer dat we niet gewonnen hebben, maar wij waren al vereerd met de nominatie. Het opwekken van energie uit getijdestromen is een opkomende technologie. Wij hadden deze technologie al in huis, maar als onderdeel van de POWER-groep hebben wij dit verder door kunnen ontwikkelen. De Power-groep is een Nederlands consortium dat is ontwikkeld om Nederland leidend te maken op het gebied van getijdenenergie. Wij zijn ervan overtuigd dat de bi-directionele getijden turbine een belangrijke kans is – zowel vanuit zakelijk perspectief, als op een veel breder wereldwijd energie-perspectief – om een verschil te maken en bij te dragen aan een duurzame wereld.”

Hoog rendement en visvriendelijk
In 2011 won Pentair Fairbanks Nijhuis de Aquatech Innovation Award voor hun visvriendelijke pomp. “Bijzonder aan onze bi-directionele getijdenturbine is dat de schoepen 180 graden kunnen draaien en dus mee draaien met het getij. Tijdens het testen van het prototype is gebleken dat we met deze techniek een bijzonder hoog rendement behalen en dus de maximale energie opwekken. Daarnaast hebben we de technologie van onze visvriendelijke pomp ook toegepast op deze turbine. De visvriendelijkheid van de bi-directionele getijdenturbine is getest en bewezen: 100 procent van de aal en 99,9 procent van de schubvissen kan de turbine onbeschadigd passeren. Met succesvolle innovaties zoals de visvriendelijke pomp, de visvriendelijke turbine en nu de bi-directionele getijdenturbine laten wij zien dat wij in kunnen spelen op trends en ontwikkelingen in de markt”, aldus Gerard Scholten.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: