Kennisplatform voor Oost Nederland

Binthout wint Social Impact Award tijdens geslaagde Social Impact Day

Geplaatst op 2 oktober 2017
Binthout wint Social Impact Award tijdens geslaagde Social Impact Day

Op 28 september is tijdens de eerste geslaagde editie van Social Impact Day Zwolle in Hedon de Social Impact Award uitgereikt aan Karst Klein van Binthout door gedeputeerde Eddy van Hijum. Binthout is sociaal ondernemer van Overijssel geworden en won hiermee een geldbedrag van 1500 euro en een advies- en coachingstraject dat mogelijk wordt gemaakt door de partners en
sponsoren van Social Impact Day. De prijs is bedoeld om andere Overijsselse ondernemers te inspireren en stimuleren om ook stappen te maken op het vlak sociaal ondernemen.

De verkiezing van Sociaal Ondernemer van Overijssel was onderdeel van een inspirerend programma met sprekers van onder andere Tony’s Chocolonely, Dopper, Social Enterprise NL en MVO Nederland. Daarnaast was er een breed aanbod van praktische sessies die gevestigde ondernemers en startups, maar ook onderwijs en overheid uit Oost-Nederland over diverse thema’s rondom sociaal ondernemen.

De vier genomineerden voor de Social Impact Award waren:
Cycloon Post & Fietskoeriers uit Zwolle: begon met een klein clubje fietskoeriers en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 900 werknemers, waarvan 67% een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Cycloon Post & Fietskoeriers verzorgt inmiddels de post en pakketdiensten voor bedrijven in heel Nederland.

Pure Africa uit Deventer: levert vijf smaken biologisch gecertificeerde 100% Arabica koffie aan bedrijven en consumenten. Van iedere verkochte kilo koffie gaat er 1 euro naar een microkrediet. Hiermee financiert Pure Africa ondernemers uit Afrika die een onderneming willen starten of laten groeien. Bovendien is Pure Africa bezig om nieuwe producten te ontwikkelen van het koffiedik dat ze bij hun klanten ophalen.

Enschede Textielstad uit Enschede: de eerste een (voorlopig) enige sociale en 100% duurzame weverij van Europa. Met twee eigen machines en een groot aantal machines is bruikleen maakt het bedrijf voor diverse grote fashion- en interieurmerken eigentijdse stoffen van gerecycled garen. Bovendien werkt het bedrijf aan het verduurzamen en socialer maken van de textielindustrie in ge algemeen. Er liggen plannen voor het opzetten van leerwerktrajecten bij verschillende Twentse
textielbedrijven.

Binthout uit Zwolle: Bij Binthout krijgen bomen en mensen een tweede kans. Binthout ontwerpt en maakt houten designproducten van Nederlands hout met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De bedrijfsprocessen worden aangepast op de 7-15 mensen die er continu worden begeleid naar werk of herstel.

Na de pitches en een ronde vragen van de jury is de winnaar gekozen. Binthout mag zich een jaar lang Sociaal Ondernemer van Overijssel noemen. De jury bestaande uit gedeputeerde Eddy van Hijum, Windesheim lector Social Entrepeneurship Heico van der Blonk, ondernemer Jacco Vonhof van Novon Schoonmaak en VNO-NCW en Elsbeth Boes, initiatiefnemer van Social Impact Day prijst het feit dat Binthout haar bedrijfsactiviteiten aanpast aan de mensen die bij hen werken. Ze is onder de indruk van de bevlogenheid en het ambassadeursschap voor sociaal ondernemen van de oprichters. Ook de potentiele groei van
Binthout is meegenomen in het eindoordeel. Als dit daadwerkelijk wordt gerealiseerd kan de impact van het bedrijf binnen 5 jaar verviervoudigen.

Karst Klein is blij met de prijs: “Het is een bekroning op ons werk. We werken hier keihard aan. Dit weekend is de opening op onze nieuwe locatie op Buitengoed de Herfte en dit geeft extra stimulans om de groei die we voor ogen hebben echt waar te maken.”

Ook gedeputeerde van Overijssel Eddy van Hijum is zeer te spreken over de winnaar en ook over de verkiezing zelf: “Het is goed dat sociaal ondernemen in Overijssel volop in de belangstelling staat. Maatschappelijke opgaven moeten we samen met ondernemers oppakken. Tijdens dit evenement werd duidelijk hoe Overijsselse ondernemers zoals Binthout initiatieven ontwikkelen met maatschappelijke betekenis en waar nog kansen liggen voor de toekomst. Wij blijven dit vanuit de
provincie zeker stimuleren.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: