Kennisplatform voor Oost Nederland

BLOM vergroot leerprestaties met nieuwe trainingstool

Geplaatst op 23 maart 2016
BLOM opleidingen prezi

BLOM opleidingen heeft een nieuwe tool ontwikkeld voor onder meer de opleiding tot heftruckchauffeur. Met deze visuele en dynamische tool, ontwikkeld op basis van het presentatieprogramma Prezi, zijn de trainers van BLOM nog beter in staat om het theoretische deel van de praktijkgerichte opleiding over te dragen. Het resultaat is een groter leereffect en dus nog meer veiligheid in omgevingen waarin hef – en magazijntrucks worden ingezet.

Prezi
Prezi is een presentatietechniek die optimaal gebruik maakt van de dynamische, visuele en interactieve mogelijkheden van ICT. De presentatie bestaat niet langer uit een serie verschillende, opeenvolgende dia’s, maar uit één omgeving waarin door bewegen, inzomen of uitzomen op creatieve wijze een verhaal kan worden verteld. Meer dan conventionele presentatietechnieken biedt Prezi mogelijkheden om animatie, video’s en andere technieken te integreren in de training, wat ertoe leidt dat de aandacht van cursisten veel beter wordt vastgehouden.

Onderzoek
Onderzoek van Tilburg University heeft uitgewezen dat het leereffect bij gebruik van Prezi groter is dan bij gebruik van conventionele presentatietechnieken zoals PowerPoint. Zowel op korte termijn (direct na de presentatie) als op lange termijn (na drie weken) blijkt dat cursisten meer onthouden als de training is gegeven met Prezi. Ook blijkt dat het creatieve brein (de rechter hersenhelft) meer wordt gestimuleerd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat cursisten sneller gaan tekenen als hen wordt gevraagd wat ze hebben geleerd. Kortom: hun voorstellingsvermogen wordt positief beïnvloed, wat ook doorwerkt in praktijksituaties.

Top 10 ongevallen
Volgens BLOM opleidingen is Prezi een creatieve en dynamische communicatievorm die past in het huidige tijdsbeeld. “Zeker in een overwegend praktijkgerichte opleiding zoals die tot heftruckchauffeur, is het van groot belang dat het theoretische deel op een visuele en dynamische wijze aan de orde komt. Prezi is dé presentatietool bij uitstek om deze doelstelling te bereiken”, vertelt Maarten Dullaert, commercieel manager van BLOM opleidingen.

De trainingstool is ontwikkeld en ontworpen door Prezi-Les, waarbij de nieuwe huisstijl van BLOM als uitgangspunt is gebruikt. In de eerste fase heeft Prezi-Les de jaarlijkse top 10 van heftruckongevallen als kapstok genomen. In de tweede fase is de trainingstool verder uitgewerkt op basis van gesprekken met de trainers. Waaraan willen zij aandacht besteden? Op welke punten willen zij inzomen of juist vaart maken?

Minder taalgebonden
Behalve de presentatietool is ook de wijze van presenteren aangepast. De trainers van BLOM presenteren niet meer vanachter hun laptop, maar beschikken nu over een draadloze presenter voor een actieve en cursistgerichte training. De tool laat ruimte voor kleine aanpassingen van de trainer zonder de huisstijl geweld aan te doen.

Inmiddels werken de trainers van BLOM naar volle tevredenheid met de nieuwe trainingstool. Zij merken een duidelijk verschil in leereffect in vergelijking met de oude, statische wijze van presenteren. Dullaert: “Onze trainers noemen als bijkomend voordeel dat de trainingstool minder taalgebonden is. Met name de sterke visuele ondersteuning zorgt ervoor dat ook cursisten die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn, toch goed het verhaal kunnen volgen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: