Op dinsdag 24 juni 2025 startte Dura Vermeer Bouw Hengelo met de grootschalige stort van onderwaterbeton voor het nieuwe Gerechtsgebouw in Almelo. Een technisch hoogstandje, uitgevoerd op ruim zes meter onder de waterstand – het diepste punt van de stad. De bouw wordt uitgevoerd voor Rijksvastgoedbedrijf en Rechtbank Overijssel.
Continue operatie
In totaal wordt er circa 2.880 m³ beton gestort in een continue operatie van ruim 30 uur, met een snelheid van 100 m³ per uur. Elke 6,5 minuten rijdt er een betonmixer het terrein op. De stort begint dinsdagnacht en is naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag 26 juni afgerond.
Minutieuze voorbereiding
De operatie vraagt om een minutieuze voorbereiding. Niet alleen technisch, maar ook logistiek Zo is er voor de stort speciaal een schip met grind en 37 trailers cement aangevoerd bij de betoncentrale Twente. In totaal zullen 240 volle betonwagens aangevoerd worden vanaf de centrale in Almelo. Het bedrijf fungeert als hoofdleverancier, met centrale Hengelo als back-up bij calamiteiten.
De bouwvijver
Duikers spelen een sleutelrol in deze fase. Sinds maart 2025 wordt er gewerkt in een ‘bouwvijver’ van circa 20.000 m³ uitgegraven grond, waarin onderwater alle voorzieningen zijn aangebracht: van ankerschotels (860 stuks), liftputten tot een stalen mal voor de torenkraan.
Besparing op beton
Staalvezelversterkt onderwaterbeton wordt toegepast, waarmee Dura Vermeer niet alleen de vloer realiseert, maar deze ook direct gebruikt als fundering voor het nieuwe gerechtsgebouw. Dankzij deze slimme combinatie wordt aanzienlijk bespaard op de hoeveelheid beton die nodig is. In dit specifieke geval was beton bovendien de enige haalbare optie.
De bouwlocatie, pal naast station Almelo, trekt dagelijks veel bekijks. Fietsers, voetgangers en forenzen volgen de werkzaamheden op de voet. “Het is passen en meten in deze compacte binnenstedelijke locatie,” aldus Ruud Damhuis, projectmanager Dura Vermeer. “Een bouwkundig huzarenstukje in onze regio Twente, welke we ook daarom met trots realiseren.”
Duurzaam, toekomstgericht ontwerp
Het gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Met onder meer zonnepanelen, een groene daktuin en een houten gevel speelt de rechtbank in op de behoeften van de rechtspraak van de toekomst.