Kennisplatform voor Oost Nederland

Bronkhorst High-Tech blijft innoveren: Achterhoekse nuchterheid op wereldpodium

Geplaatst op 12 januari 2023
Bronkhorst High-Tech blijft innoveren: Achterhoekse nuchterheid op wereldpodium

Van de term ‘high-tech’ had nog nauwelijks iemand gehoord toen in 1981 Bronkhorst High-Tech werd opgericht. Inmiddels telt het Achterhoekse bedrijf in massflowmeters circa 550 medewerkers en is het een belangrijke speler in de regio. En Bronkhorst High-Tech blijft zijn naam onverminderd eer aan doen. Productontwikkeling en innovatie gaan gestaag door. Resultaat is de nieuwe Flexi-Flow, een compacte multifunctionele massflowmeter en regelaar voor gassen. High-tech, zoals we dat van Bronkhorst gewend zijn.

Voor de leek lijken ze misschien wat onbeduidend, de massflowmeters van Bronkhorst High-Tech. Kleine, handzame instrumenten. Aan de ene kant gaat het gas of de vloeistof erin, aan de andere kant komt het er in exact de gewenste hoeveelheid weer uit. Het klinkt simpel maar het is een complex samenspel van mechanica, elektronica en software, dat wordt toegepast in de meest uiteenlopende sectoren. Van voedingsindustrie en de medische wereld tot aan de metaal- en glasindustrie, de analytische sector en niet in de laatste plaats de markt van de duurzame energie.

“Kijk”, zegt Fergus van Beek, hoofd marketing en sales, terwijl hij een massflowregelaar toont, “hiermee meten en regelen we de doorstroming tussen twee punten in een proces, zodat tijdens de productie altijd exact de goede hoeveelheid toegepast wordt. Dat kan zijn bij de productie van voeding of medicijnen, maar evenzogoed bij glas dat getint moet worden of voor een telefoonscherm dat optimaal bediend moet worden. Het is essentieel dat de gas- of vloeistofdosering exact juist en herhaalbaar is. Met onze massflowmeters kunnen we dat meten en regelen. Dat zorgt voor een consistente productkwaliteit, maar ook betere verwerkingssnelheid en kostenbesparing.”

Bijzonder

Nieuw in het assortiment massflowmeters van Bronkhorst High-Tech is de Flexi-Flow, zoals gebruikelijk ontwikkeld door het circa honderd technici tellende innovatieteam van het bedrijf. De Flexi-Flow is op vele fronten een bijzonder en uiteraard high-tech product, vertelt projectleider Rob Giesen.

“Deze massflowmeter is beduidend compacter, tienmaal sneller en heeft tienmaal zo groot dynamisch bereik. De klant kan nu met één meter af, waar hij er tot voorheen tien nodig had. Bovendien meet de Flexi-Flow niet alleen de gasdoorstroming, maar ook de druk en temperatuur. Drie meetfuncties in één compact instrument. Door de dag heen veranderen de omstandigheden in een productieproces, denk aan de temperatuur of de druk, maar dit instrument meet en compenseert dat allemaal exact. Zo blijft de flow richting het productieproces in een reactor constant optimaal.” 

Veertig jaar

Vorig jaar bestond Bronkhorst High-Tech precies veertig jaar. Het bedrijf begon in Vorden, maar verhuisde twee jaar na oprichting al naar het even verderop gelegen Ruurlo. Bronkhorst telde destijds tien medewerkers. Anno 2022 zijn dat er 550. Naast de hoofdvestiging in Ruurlo heeft Bronkhorst High-Tech productielocaties in Neede en Almelo en een verkoopvestiging in Veenendaal. Het Achterhoekse bedrijf levert zijn producten wereldwijd. In circa veertig landen zijn nog enkele honderden mensen werkzaam voor Bronkhorst High-Tech, op het gebied van verkoop en technische ondersteuning.

Nuchter

Ondanks het internationale succes blijft Bronkhorst High-Tech Achterhoeks nuchter en normaal.
Van Beek: “We staan wereldwijd in de top drie in onze branche. Daar zijn we trots op. Maar we blijven het familiebedrijf Bronkhorst High-Tech, die cultuur, de nuchterheid, de loyaliteit, dat laten we niet los. We werken graag met technologiepartners in onze eigen regio, denk aan de Universiteit Twente, maar ook hoogwaardige metaaldraaierijen die gespecialiseerd zijn in precisiebewerking. Sommige partnerbedrijven zijn zelfs samen met ons groot geworden.”

Buitenland

Toch sluit Van Beek niet uit dat er ook partnerships met buitenlandse bedrijven gesloten gaan worden. “We hebben echt hele goede samenwerkingen in onze regio. Maar nieuwe technologieën betekenen ook dat we soms verder moeten kijken. Dat heeft vooral ook met opschaling te maken. We zijn een internationale speler, dus kan het ook verstandig zijn om partners en productiemogelijkheden in het buitenland te hebben.”

Jonge technici

De huidige ontwikkelingen bieden volop perspectief voor de massflowmeter. Zeker ook op gebied van duurzaamheid en energietransitie. Zo is Bronkhorst nauw betrokken bij de ontwikkeling van brandstofcellen waarmee meer energie uit waterstof te halen valt. Belangrijk voor de toekomst van onze aarde. En dus ook belangrijk dat het Ruurlose bedrijf daarvoor jonge technici aan zich kan binden.

“We hebben geen gebrek aan personeel, maar nieuwe mensen zijn altijd welkom. Wat er zo mooi is aan ons bedrijf? We zijn een internationale speler, onze mensen kunnen zich ontplooien in een innovatief proces. Geen harde targets, maar creativiteit en vrijheid om goede producten te ontwikkelen. We gaan voor langdurige relaties, met onze partners, onze klanten en met onze medewerkers. Dat leidt tot de best high-tech producten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: