Kennisplatform voor Oost Nederland

Bus Industrial Tools: Groot geworden met gereedschappen

Geplaatst op 6 maart 2018

Niet concurreren op prijs, wel met service en oplossingen voor de klant. Deze ondernemersstrategie heeft Bus Industrial Tools in haar 60-jarig bestaan groot gemaakt. En kijkend naar de toekomst liggen er volgens eigenaar en directeur Schelto Bus zeker nog meer kansen om zich te onderscheiden in service.

Met twaalf vestigingen in Noord- en Oost-Nederland, tweehonderd man personeel en een assortiment van zo’n 100.000 artikelen is de groothandel in technische gereedschappen een bedrijf waar je ‘u’ tegen zegt. Nog maar een paar maanden geleden verhuisden ze naar een nieuw, volledig energieneutraal en vooral grotere locatie aan de rand van Zwolle. Een gloednieuw pand werd hier uit de grond gestampt. Een pand dat zeker voor de komende tien jaar ruimte biedt voor uitbreiding. Maar daarover straks meer in dit artikel. Eerst meer over wat Bus Industrial Tools doet en wie haar klanten zijn. ,,In 1957 begon mijn vader in Lemmer met de verkoop van gereedschappen,” vertelt Schelto Bus. ,,Een jaar later verhuisden mijn ouders naar Zwolle naar een groter pand en van het een kwam het ander. Anno vandaag staat de teller op twaalf vestigingen, van Groningen tot Tiel en van IJmuiden tot Veenendaal. En sinds 2014 hebben we ook een vestiging in Groot-Brittannië. In feite leveren we alle gereedschappen voor de metaalverwerkende industrie. Zowel zzp-ers waaronder installateurs als scheepswerven en organisaties zoals Shell en NAM zijn klant bij ons.”

Oplossingen
Dit laatste is volgens Bus een mooi voorbeeld van dé onderscheidende kracht van het bedrijf: samen met de klant oplossingen bedenken. Zo werd voorheen in de offshore veel gereedschappen gehuurd. Samen met en voor Shell is een systeem ontwikkeld waarbij Bus gereedschappen in beheer genomen heeft. Hierdoor zijn de huurlasten bij de klant enorm verlaagd. ,,We hebben bewust de keuze gemaakt voor persoonlijk advies en probleemoplossend denken. Daarin is een grote rol voor ons weggelegd. We hebben daarom ook relatief veel buitendienstmedewerkers die regelmatig bij onze klanten langsgaan.”

Gereedschappenparadijs
Naast meedenken met de klant, kan Bus snel en compleet leveren. Verstelbare steeksleutels, schroevendraaiers, duct tapes, frezensets, rolsteigers, hogedrukreinigers, complete kastensystemen, compressoren, persluchtdrogers. Je kunt het zo gek niet bedenken of Bus levert het. Bestellen kan telefonisch en online in de webshop. Daarnaast heeft iedere vestiging een showroom waar een beperkt aantal soorten gereedschappen gekocht kunnen worden.

Logistiek
Zo’n groot assortiment vraagt veel opslagruimte en een goede logistiek. Vooralsnog heeft iedere vestiging een eigen magazijn. Maar met het nieuwe pand in Zwolle komt daar verandering in. ,,Onze nieuwe locatie in Zwolle wordt het centrale magazijn. Hier kunnen we nog de hoogte en breedte in. Het magazijn is nu geheel ingericht, deels volautomatisch, met rollerbanen en shuttle kastlades om snel en efficiënt te leveren volgens het first-in-first-out principe. Van de zes grootste vestigingen komt de voorraad hier naar toe, zij hebben straks alleen nog de baliefunctie met een klein aantal artikelen op voorraad.”

Uitbreiding op termijn
De toekomst ziet de Zwolse ondernemer zonnig in. ,,Als de logistieke operatie van de verhuizing van de lokale magazijnen naar Zwolle achter de rug is, is de volgende stap uitbreiding van onze vestiging in Deventer. Ook in Groot-Brittannië zie ik zeker een mooie toekomst voor ons weggelegd. Kijk ik naar onze klanten, dan blijft service een ijzersterk punt. Juist in de opslag en beheer kunnen we zeker nog meer voor onze klanten betekenen.”<

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: