Kennisplatform voor Oost Nederland

Coaches tegen energiearmoede in Arnhem

Geplaatst op 12 mei 2022
Coaches tegen energiearmoede in Arnhem

Op 9 mei ging het project ‘Energiecoach Malburgen’ van start. Werkzoekenden uit Arnhem gaan vanaf die dag via Vattenfalls sociale werkgelegenheidsprogramma Step2Work als energiecoach aan de slag en helpen buurtgenoten te besparen op hun energierekening. Gezien de huidige situatie op de energiemarkt, met sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, is dit project heel actueel. Ook helpt dit initiatief de gemeente Arnhem te verduurzamen.  

Binnen ‘Energiecoach Malburgen’ werkt Vattenfall samen met de gemeente Arnhem, woningcorporaties Vivare en Volkshuisvesting en de Energiebank regio Arnhem. Het project biedt een betaald leer- en werktraject aan mensen die op dit moment geen werk hebben en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Vattenfalls werkgelegenheidsproject Step2Work biedt kandidaten voorafgaand een training op het gebied van persoonlijk leiderschap en een opleiding tot energiecoach. Tijdens het traject komen ze in dienst van Vattenfall voor maximaal een jaar en volgen ze de mbo-opleiding tot verkoopmedewerker. Vanaf 10 mei zullen de nieuwe energiecoaches gedurende één jaar energiebesparingsadvies geven aan 1.200 huishoudens in Immerloo/Malburgen, waar de energiearmoede en de werkloosheid hoog is. 

Arnhem duurzaam voor iedereen 

Arnhem zet de komende jaren vol in op de energietransitie waarin gezamenlijk wordt toegewerkt naar een klimaatneutrale en duurzame stad, waar zoveel mogelijk inwoners van kunnen profiteren. De energietransitie mag echter niet ten koste gaan van inwoners met een laag inkomen. De helft van de mensen met een minimuminkomen is minstens 10 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan energiekosten. De gemeente helpt inwoners op verschillende manieren om grip te krijgen op hun energierekening. De energiecoach speelt hierin een belangrijke rol.   

“Ook Volkshuisvesting en Vivare dragen dit project een warm hart toe. De hoge energieprijzen treffen ook onze huurders hard. Elke steun in het besparen van energie is meer dan welkom. Het is geweldig dat mensen zonder werk daarom worden opgeleid tot energiecoach”, aldus Annelies Roering namens Volkshuisvesting. 

Waardevolle werkervaring 

Judith Corbey, Areamanager Social Projects bij Vattenfall: “Met ons gezamenlijke project in Arnhem slaan we drie vliegen in één klap. Mensen die al langere tijd naast de arbeidsmarkt staan, krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen, een erkende opleiding te volgen en hun kansen op de arbeidsmarkt te verbreden. Als energiecoach bieden ze via energiebesparingstips een belangrijk steuntje in de rug aan kwetsbare buurtgenoten die dit – zeker nu – extra goed kunnen gebruiken én we dragen met dit project een steentje bij aan een beter klimaat. Een win-win-winsituatie!” 

Over Step2Work 

Met het werkgelegenheidsprogramma Step2Work wil Vattenfall Nederland mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans bieden op een baan. Het programma biedt jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt of mensen met een arbeidsbeperking een werkervaringsplaats bij Vattenfall aan. Sinds de oprichting in 2006 heeft Step2Work meer dan 700 deelnemers begeleid, waarvan 70 procent naar een reguliere baan is uitgestroomd, binnen Vattenfall of elders. Step2Work kent sinds 2006 drie maatschappelijke doelen: aanpakken van energiearmoede, zorgen voor werkgelegenheid en reduceren van de CO2-uitstoot. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: