Kennisplatform voor Oost Nederland
Ron van Gent
VNO-NCW Midden

Afscheid

‘Dividendtaks? Snap ik niks van’. Quote van Jacco Vonhof in De Telegraaf op 4 september, de eerste werkdag van de nieuwe MKB-Nederland-voorman.

Duidelijke taal, en zo hebben we hem ook leren kennen als voorzitter van VNO-NCW Midden. Vanuit die rol schreef hij voor Kijk op oost nederland columns over het ondernemerschap, waarin hij collega-leden en -lezers een hart onder de riem stak, zijn visie op het regionale ondernemersklimaat ventileerde of een beroep deed op de maatschappelijke rol van ondernemers. Totdat we bij VNO-NCW Midden een opvolger voor Jacco hebben gevonden, zult u het op deze plek met mij moeten doen.

Jacco heeft met zijn medebestuursleden ruim vijf jaar op dynamische en constructieve wijze onze vereniging koers
en richting gegeven. Hij heeft altijd het belang van (MKB-) ondernemers als uitgangspunt van zijn handelen genomen en stond aan de basis van belangrijke veranderingen bij de regionale vereniging. Voor een sterke lobby zijn regio’s samengevoegd, is de samenwerking met branches, MKB-Nederland Midden en lokale ondernemersverenigingen verstevigd en is de vereniging financieel gezond. Dank daarvoor!

Ik kom nog even terug op een andere uitspraak van Jacco in datzelfde interview in De Telegraaf. De nieuwe MKB-voorman zegt over het verschil met VNO-NCW: ‘Bij VNO gaat het over ondernemingen. Wij zijn er voor ondernemers, mensen die ’s avonds wakker liggen van hun bedrijf’. Herkenbaar? Ik denk het wel. Een mooie uitspraak die de perceptie over de landelijke verenigingen onderstreept. Maar ik voeg daar graag een nuancering aan toe. In de regio is de praktijk wat anders. Bij de regionale verenigingen van VNO-NCW draait het juist om het netwerk. De ondernemer staat centraal. De vereniging, dat zijn de leden en die vertegenwoordigen grote, middelgrote of kleine ondernemingen. Datzelfde geldt voor regionale afdelingen van MKB-Nederland of de lokale verenigingen. De verschillen zijn hier kleiner en zitten meer in een andere keuze van speerpunten in de lobby, in aanbod van activiteiten en in type bijeenkomsten. Het maakt mij niet uit bij welke vereniging u zich meer thuis voelt. Onder de streep is het vooral belangrijk dat we met elkaar in contact zijn, dat we elkaar weten te vinden én dat we een vuist kunnen maken in de lobby. En ja, soms is het moeilijk om met één stem te spreken door tegenstrijdige belangen tussen zzp’er, dga’er en NV’s. Die zijn er – soms – ook tussen regio’s. Maar op verreweg de meeste onderwerpen is er nauwelijks discussie en zijn ondernemers het eens. Want ruimte voor ondernemerschap en gunstige voorwaarden voor groei willen we allemaal. Grootbedrijf én midden- en kleinbedrijf. <

 

Ron van Gent / directeur VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: