Kennisplatform voor Oost Nederland
Steffie Dekkers
Olympia

Benut jij generatieverschillen in je bedrijf?

Er staan meer generaties dan ooit op de werkvloer. Met elk hun eigen kenmerken. Zo zitten jonge professionals vol innovatieve ideeën en zijn ervaren medewerkers van grote waarde voor jongere generaties. Als je gebruikmaakt van de kracht van elke generatie creëer je een win-winsituatie. 

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. Dit blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2022. Bedrijven maken nog te weinig gebruik van ontwikkelmogelijkheden. Opleiden is uiteraard belangrijk, maar er liggen ook veel kansen in een succesvolle samenwerking tussen de vele generaties op de werkvloer. 

Zorg voor verbinding
Het tekort aan gekwalificeerd personeel is groot. Bovendien gaan de komende jaren een grote groep babyboomers en een deel van generatie X met pensioen. Het gevaar is dat er veel kennis verloren gaat. Zelf val ik onder de generatie Z en als regiomanager bij Olympia merk ik dat organisaties moeite hebben deze generatie succesvol te integreren en vast te houden. Hier praat ik regelmatig over met opdrachtgevers. Generatie Z heeft vaak gestudeerd, beschikt over kennis en is handig met technologie. Hierdoor zijn zij waardevol bij digitalisering op de werkvloer. Deze nieuwe generatie wil bovendien graag leren en zoekt veel en snel informatie op via het internet. Mijn ervaring is dat het belangrijk is hen vertrouwen te geven in wat ze doen, mogen en kunnen en hier eerlijk en transparant over te communiceren. Met positief-kritische feedback en aandacht voor ontwikkeling kun je deze generatie aan je binden. 
Bij Olympia geven we medewerkers en flexkrachten ook de kans om ondernemerschap te tonen en te experimenteren met nieuwe ideeën in hun loopbaan. We ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling en – heel belangrijk – moedigen samenwerking aan. Het resultaat is betere communicatie, meer verbinding, geïnspireerde medewerkers, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel én goed resultaat.

Bind je medewerkers
Elke ondernemer wil competente, gemotiveerde en betrokken medewerkers. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je aan werken. Medewerkers binden, is zeker in deze krappe arbeidsmarkt van belang. Zorg er dus voor dat verschillende generaties zich gehoord voelen, met plezier naar hun werk gaan, zich thuis voelen en prettig samenwerken in jouw organisatie. 

Hoe breng jij de verschillende generaties dichter bij elkaar? Ik ga graag met je in gesprek!

Steffie Dekkers
Regiomanager Olympia-vestigingen Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo en Zevenaar

Delen via

Zoeken naar: