Kennisplatform voor Oost Nederland
Steffie Dekkers
Olympia

Bouwen aan vertrouwen

Het is gelukt! Je hebt nieuw talent aangetrokken in deze arbeidsmarkt. Wil jij talentvolle medewerkers voor langere tijd aan je organisatie binden? Toon krachtig en modern leiderschap, bouw aan vertrouwen en neem verantwoordelijkheid voor de groei van je mensen. Alleen dan voorkom je dat medewerkers vertrekken en krijg je een toekomstbestendige, wendbare organisatie.

Toenemende technologisering, flexibilisering, hybride werken en het toetreden van een nieuwe generatie kenmerken de huidige arbeidsmarkt. Dat vraagt om ingrediënten als sterk leiderschap, persoonlijk ondernemerschap en goed werkgeverschap. Je wilt immers dat nieuwe talenten zich aangetrokken voelen tot je bedrijf en bestaande medewerkers blijven werken. Een effectief team werpt waardevolle vruchten af. Dat begint bij een duidelijke koers en vertrouwen. Want in een cultuur van vertrouwen en openheid zie je dat proactief en meedenkend gedrag ontstaat. Medewerkers voelen zich verbonden waardoor hun verantwoordelijkheid toeneemt. Irritaties worden uitgesproken en stevige discussies zijn soms nodig om vooruitgang te boeken. Ze durven de verkeerde keuze te maken, daarvan te leren en halen het beste uit zichzelf.

Rol leidinggevende

Als de basis-ingrediënten in een organisatie niet op orde zijn zie je vaak angst voor conflicten, vaagheid, eilandjes en dat mensen over en niet met elkaar praten. De leider van het team heeft hier een belangrijke rol in. Want hij of zij heeft immers impact op de werksfeer, het werkplezier, vertrouwen en welzijn. En geïnspireerde en betrokken medewerkers zijn een voorwaarde voor het succes van jouw organisatie.

Loslaten en meebewegen

Mensen inspireren, vertrouwen, ruimte geven en je leiderschapsstijl afstemmen op het individu. Het is nodig om recht te geven aan talenten en om mensen te laten ontwikkelen. In organisaties werken bovendien steeds meer jonge talenten samen met senioren en professionals. Iedereen vraagt om een andere manier van leidinggeven. Zo wil de nieuwe generatie verantwoordelijkheid, kansen krijgen zich te ontwikkelen en waarde toevoegen. We hebben elkaar nodig. De combinatie is de kracht. Dus leiders, durf los te laten, beweeg mee met de ontwikkelingen en wat elk individu nodig heeft. Je zult zien dat jouw medewerkers vanuit een intrinsieke motivatie gaan werken. Het maakt je organisatie bovendien aantrekkelijker als je ervoor zorgt dat ze voor jou willen werken.

Delen via

Zoeken naar: