Kennisplatform voor Oost Nederland
Hans Tragter
Tragter Groep uit Neede Brandbeveiliging

Camera Systemen en Privacy, hoe zit dat?

Ons kabinet heeft wederom iets leuks voor ondernemers bedacht: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Tragter groep verzorgt voor veel opdrachtgevers de camerabeveiliging. In hoeverre gaan camerabeveiliging en AVG samen?

Eerst de nieuwste trends: intelligente camera’s die verder gaan dan beveiliging.

  • Personen tellen bij winkels: de winkelbezetting of bewaking kan efficiënt worden aangepast
  • Wachtrij-detectie bij PIN-automaten of kassa’s: stuurinformatie om processen te verbeteren.
  • Forensische analyse: VCA-software om na een incident snel camerabeelden te analyseren.
  • Buitenbeveiliging: bewakingscamera’s met intelligente software maken menselijke interventie overbodig.
  • Dwaaldetectie: beveiligingscamera’s op afstand monitoren wanneer een bewoner niet in bed ligt.

Cameratechniek biedt veel voordeel
Naast beveiligingstoepassingen kunnen intelligente camera’s nuttige informatie opleveren. In veel gevallen is het niet nodig een separaat systeem aan te schaffen. Door informatie uit het camerasysteem
te combineren met ‘events’ uit andere systemen, wordt belangrijke informatie gegenereerd, waarmee niet alleen de beveiliging wordt verbeterd, maar het hele bedrijfsproces.

…maar denk aan de AVG!
Nu kunnen wij van alles voor u verzorgen maar u dient de privacywetgeving in acht te nemen. We lopen de vijf voorwaarden langs.

  1. Het gerechtvaardigd belang – Filmen mag alleen, als sprake is van een gerechtvaardigd belang. In dit geval het beschermen van personeel tegen agressieve klanten of het tegengaan van diefstal.
  2. De noodzaak – Camerabewaking is een laatste redmiddel. Eerst moet worden gekeken naar andere maatregelen om diefstal tegen te gaan.
  3. De privacytoets – De werkgever moet de belangen en rechten van werknemers en bezoekers afwegen tegen zijn eigen belang.
  4. De informatieplicht – Medewerkers en bezoekers moeten ervan op de hoogte zijn. Dit kan door bordjes met de tekst: ‘Voor uw en onze veiligheid maken wij gebruik van bewakingscamera’s.’
  5. De opslagtermijn – Beelden mogen maximaal vier weken bewaard worden. Hiervan mag in geval van diefstal of vandalisme afgeweken worden, zodat er tijd is om de daders te achterhalen.

Overigens dank voor de positieve reacties en vragen die mijn vorige column over de RI&E opleverde. <

Hans Tragter / Tragter Groep Heerde

Delen via

Zoeken naar: