Kennisplatform voor Oost Nederland
Ruud Wilbrink
Wildbrink & Den Otter Notariaat & estate planning

Check!

Wonen en werken in Nederland heeft zo zijn voordelen, vergeleken met andere landen. Ik denk dat er maar weinig landen zijn waar de werkprocessen zo goed zijn geautomatiseerd als bij ons en waar de efficiency op een vergelijkbaar hoog niveau ligt.

Als ik de functionaliteiten van ons softwarepakket vergelijk met hetzelfde pakket een aantal jaren geleden, dan is er veel – ten goede – veranderd. Tegenwoordig bestaan er semiautomatische koppelingen met de Basisregistratie Personen, Kamer van Koophandel, Kadaster en Rechtbank (faillissement/curatele/bewind). In het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en het daarbij behorende cliëntenonderzoek ontzettend handig.

U wilt niet weten hoeveel vinkjes er op onze checklists gezet moeten worden voordat we tot dienstverlening kunnen en mogen overgaan. Met een paar muisklikken kan uw hele doopceel worden gelicht, en weten wij soms meer over u dan uw eigen partner of familie. Handig, maar ook gevaarlijk.

Extra verplichting

Over regelzucht gesproken: natuurlijk is het evident om te weten wie je opdrachtgever is, maar soms gaat het wel (erg) ver in de controles die van ons worden verwacht. Tegenwoordig zijn wij bijvoorbeeld verplicht om een WID-scanner te gebruiken, om van al onze cliënten het legitimatiebewijs op echtheid te controleren en daarvan een digitaal rapport te produceren. Op zich prima, maar zie zo’n apparaat maar eens goed ingeregeld te krijgen binnen de bestaande software. En: weer een extra verplichting en een extra vinkje op de checklist.

Naast Wwft en WID zijn wij in het kader van onze dienstverlening uiteraard ook gehouden aan de regels van de AVG. Wellicht heeft u meegekregen dat veel collega’s dit voorjaar zijn getroffen door een hack bij ICT-beheerder Managed-IT, en daardoor een aantal dagen uit de lucht zijn geweest. Het goede nieuws is dat in dit geval kennelijk geen persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gevallen.

Alles moet en kan tegenwoordig digitaal, maar moeten we daar wel zo blij mee zijn? Het risico op hacken is aanzienlijk toegenomen. Hoeveel bedrijven zijn de laatste jaren (of zelfs maanden) niet met een dergelijke aanval geconfronteerd, al dan niet resulterend in het betalen van losgeld om de eigen gegevens weer beschikbaar te krijgen? Valt daar iets tegen te doen? Helaas, weinig.

Cybercrime-verzekering

Wat in ieder geval wél kan is het afsluiten van een speciale cybercrime-verzekering. Als de kwaal niet kan worden bestreden, dan maar een nieuw middel om de pijn zoveel mogelijk te verzachten. Tja, dat is ook een oplossing. Ook wij hebben inmiddels een dergelijke verzekering afgesloten, je weet immers maar nooit.

Automatiseren is één, beveiligen is twéé. En als extra zekerheid: verzekeren is drie. Check!

Ruud Wilbrink
Wilbrink & Den Otter

Delen via

Zoeken naar: