Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

Tips om slim te investeren

Iedereen weet dat geld op de bank zetten op dit moment geen enkel rendement oplevert. Mede daarom is investeren nu vele malen interessanter. Ik ben geen investeringsspecialist, maar als subsidieadviseur kan je ik wel een aantal tips geven om een uitstekend investeringsrendement te behalen!

Investeren in milieu- en energiebesparing

Ik begin met één van mijn stokpaardjes, wat ik elke ondernemer altijd probeer uit te leggen, namelijk dat de overheid met zijn subsidiebeleid richtinggevend is. De overheid wil ons een kant uit sturen, zo ook met de investeringen die wij doen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Bij deze subsidies geeft de overheid concreet aan waarin ze wil dat wij investeren, bijna tot op het niveau van schroefjes en bouten. Hiervoor is een energielijst en milieulijst opgesteld met concrete investeringen die voor subsidie in aanmerking komen. Dit kan je eenvoudig een netto voordeel van circa 10% opleveren. Zo investeer je niet alleen in je onderneming, maar ook in de natuur en het milieu. Mijn advies: investeer slim en check dus altijd deze twee lijsten als je meer dan €2000 gaat uitgeven.

Investeren in innoveren

Je zult niet verbaasd zijn als ik zeg dat de overheid ook wil dat wij investeren in de toekomst, in innovatie en ontwikkeling. Daarvoor heeft de overheid al jaren een hele mooie, laagdrempelige subsidie, de WBSO (Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk). Met deze subsidie krijg je 32% subsidie op nieuwe ontwikkelingen waarmee je aan de slag gaat. Waarbij je vervolgens met de innovatiebox ook nog eens zo’n 70% minder belasting hoeft te betalen over winsten die je met deze WBSO behaald. Ik zie dit dus als een dubbel slimme investering, want eerst verlaag je de kosten en vervolgens hou je meer winst over!

SLIM investeren in menselijk kapitaal

Blijft er natuurlijk nog één belangrijke categorie over om in te investeren, ons grootste kapitaalgoed, onze mensen. Daarom heeft de overheid in 2020 de Subsidie voor Leren en ontwikkelen In het MKB (SLIM) in het leven geroepen. Deze subsidie ondersteunt ons bij het onderzoeken welk menselijk kapitaal we als onderneming in de toekomst nodig hebben. Of helpt ons in kaart te brengen welke vaardigheden en competenties onze medewerkers nodig hebben. En het bepalen op welke manier we dit moeten doen, wordt met deze subsidie ook beloond. Om precies te zijn met een bijdrage van maximaal € 24.999, niet alleen voor de investering in bijvoorbeeld externe ondersteuningskosten, maar ook voor je investering in tijd (eigen uren).

Een regeling met deze SLIMME naam schreeuwt natuurlijk om aandacht dus:

Investeren in natuur en milieu is SLIM, investeren in de toekomst is SLIMMER, maar investeren in menselijk kapitaal is het SLIMST.

Gerwin Knippenborg
Directeur Knippenborg Subsidieadvies

Delen via

Zoeken naar: