Kennisplatform voor Oost Nederland
Gerwin Knippenborg
Knippenborg Subsidieadvies Subsidieadvies

Van transitie naar revolutie

Wil je tijdens je werk in aanraking komen met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën…? Word dan subsidieadviseur!

Nee, dit is geen wervingsadvertentie voor personeel, maar gewoon een constatering! Ik heb de mazzel bijna dagelijks met innovaties te maken te krijgen. Waardoor ik vaak niet meer van deze nieuwe technieken opkijk, als die eenmaal voor iedereen toegankelijk en gangbaar zijn. Die techniektransitie is voor mij dan al lang niet meer nieuw.

Zo gaat dat ook met de energietransitie, waar nu al jarenlang over gesproken wordt. Een langzaam overgangsproces van de ene vorm van energie naar de andere vorm. Van steenkool en aardgas, naar nieuwe energievormen, zoals hernieuwbare energie en waterstof.

Maar als de verandering niet geleidelijk gaat, maar abrupt en radicaal, dan spreken we niet meer van een transitie, maar van een revolutie. Je merkt dan dat alles van de ene op de andere dag anders is geworden, zonder dat je het echt in de gaten hebt gehad.

Zo vroeg ik onlangs nog aan een directeur van een mengvoerfabriek wat zijn grootste disruptor is. Zijn antwoord: ‘Vleesvervangers, maar dat duurt nog wel even’. Kort daarop kreeg ik in een agrarisch project te maken met een fundamenteel andere manier van denken. Niet meer ‘big is beautiful’ maar ‘enough is enough’. Wat mij aanzette om met collega’s te filosoferen of het mogelijk zou zijn om een mengvoerfabriek om te bouwen tot een productiefaciliteit voor vegan grondstoffen. En dan hoor ik een dag later op mijn autoradio dat één van de grootste vleesverwerkers een productiefaciliteit volledig gaat verbouwen om vleesvervangers te kunnen gaan produceren.

Als het zo snel gaat, dan weet je dat er geen sprake meer is van een transitie in onze voedselvoorziening, maar van een revolutie. En diezelfde dag hoor ik ook dat het mogelijk is om zelf zonnestroom in waterstof om te zetten. Dan weet je dat ook daar een revolutie aan de gang is. En dat is mooi, want we hebben al deze veranderingen hard nodig als we onze CO2-doelstellingen willen halen.

En dan prijs ik mezelf weer gelukkig. Dat ik als subsidieadviseur vooraan mag staan bij zulke projecten en mag helpen deze revoluties mogelijk te maken. Wie wil nu niet zo’n unieke job?

Gerwin Knippenborg
Directeur Knippenborg Subsidieadvies

Delen via

Zoeken naar: