Barre tijden leveren innovaties voor onze toekomst

16 juli 2020 Gerwin Knippenborg | Knippenborg Subsidieadvies | Subsidieadvies

Ik heb in mijn lange carrière als subsidieadviseur al heel wat crisissen en wereldschokkende gebeurtenissen meegemaakt, die grote impact hadden op ons dagelijkse leven. Maar wat we de afgelopen maanden hebben moeten ervaren is ongekend. Hardwerkende ondernemers staan machteloos en zien hun omzet en mooie toekomstplannen in rook opgaan. Het zijn b(iz)arre tijden en de toekomst is voor veel bedrijven nog ongewis. Het is schrijnend en ik voel hun leed in mijn eigen ondernemershart.

Maar ik heb de afgelopen weken ook gezien dat wij in moeilijke tijden het beste uit onszelf kunnen halen. We worden creatiever en innovatiever dan ooit. Ik denk dat iedereen wel voorbeelden voorbij heeft zien komen. Ik vond dit een prachtig voorbeeld: desinfecterende ‘handzeep’ gemaakt door Royal Swinkels Family Brewers uit teruggehaald bier. Geniaal!

Of ondernemers die hun kennis, kunde en netwerk inzetten om de coronaproblemen het hoofd te bieden en anderen te helpen. Zo bedacht Iwan Göbel van Burton Car Company dat hij zijn Chinese inkoopkanalen en netwerk perfect kon inzetten voor het verwerven van mondkapjes voor de regionale ziekenhuizen. Ook gooit een groot deel van de maakindustrie zijn productie om voor het printen van onderdelen voor beademingsmachines, of voor het maken van machines voor de productie van mondkapjes.

Hartverwarmend al die initiatieven! En vaak zijn het mkb’ers en familiebedrijven die hun diensten belangeloos ter beschikking stellen aan de gezondheidzorg. Ze worden met recht de ruggengraat van de Nederlandse economie genoemd. Dit zijn ook de bedrijven die aangeven dat ze hun werkgelegenheid in stand willen houden en hun betalingen gestand zullen doen. Dit in tegenstelling tot het grootkapitaal dat betalingen eindeloos uitstelt en moord en brand schreeuwt over het moeten betalen van huur of rentes. Problemen vaak veroorzaakt door het voltakelen van bedrijven met schulden door private equity om hoge dividenduitkeringen te kunnen doen. Maar natuurlijk wel gebruik willen maken van de steunmaatregelen…

Nee, geef mij dan maar het gezonde en betrokken Nederlandse mkb dat zonder blikken of blozen aangeeft voldoende geld in kas te hebben om maanden te kunnen overleven. Ik ben trots dat ik dit kaliber bedrijven, sommigen al 25 jaar, tot mijn klantenkring mag rekenen. En dat ging echt niet altijd makkelijk; projecten kunnen soms heel weerbarstig zijn, door de grilligheid van de techniek, economie of moeder natuur. Maar voor mij geldt: in voor- en tegenspoed.

Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen, maar juist in deze barre tijden blijven we bedrijven ondersteunen bij het aanvragen en afhandelen van subsidies. Van nieuwe, speciaal voor Covid19 in het leven geroepen subsidies tot de bestaande reguliere subsidies!

Gerwin Knippenborg
Directeur Knippenborg Subsidieadvies